Polis berkas 10 individu terlibat aktiviti pelacuran

Kumar
Kumar
A
A
A

JOHOR BAHRU - Polis menahan 10 individu melibatkan tiga lelaki warga tempatan, lima wanita warga Thailand selain seorang wanita China dan seorang wanita Vietnam yang disyaki terlibat dalam aktiviti pelacuran.

Ketua Polis Johor, Komisioner M Kumar berkata, kesemua individu berusia lingkungan 26 hingga 56 tahun itu ditahan hasil tiga serbuan yang dilakukan sepasukan pegawai dan anggota D7 Jabatan Siasatan dan Jenayah (JSJ) Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor di sekitar Taman Bukit Indah, kira-kira jam 6.50 petang hingga 8.30 malam pada 25 Januari lalu.

"Dalam serbuan tersebut, polis turut merampas 15 telefon bimbit pelbagai jenama, dua anak kunci rumah, pelbagai peralatan untuk kegiatan pelacuran dan wang tunai berjumlah RM49,600.

"Sindiket ini juga dipercayai terlibat dengan kegiatan dadah susulan penemuan pelbagai jenis dadah dengan anggaran berat 2580.80 gram (gm).

"Hasil siasatan lanjut didapati tiga lelaki warga tempatan terbabit berperanan sebagai pengurus rumah persundalan dan transporter manakala seorang wanita warga China berperanan sebagai penolong pengurus rumah persundalan dan selebihnya adalah pekerja seks," katanya dalam satu kenyataan pada malam Khamis.

Kumar berkata, kertas siasatan telah dirujuk kepada Timbalan Pendakwa Raya Johor dan suspek akan dituduh mengikut Seksyen 372A Kanun Keseksaan dan Seksyen 372B Kanun Keseksaan.

Katanya, pertuduhan juga dibuat di bawah Seksyen 6(1) (c) Akta Imigresen 1959/63 dan Seksyen 55E Akta Imigresen 1959/63.

"Seramai lima tertuduh telah dituduh di Mahkamah Sesyen Johor Bahru pada Khamis manakala lima lagi masih dalam siasatan oleh Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) di bawah Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya dan akan dituduh bagi kes pelacuran," katanya.

Artikel Berkaitan:

Sementara itu, Kumar berkata, kejayaan operasi berkenaan adalah hasil maklumat risikan pihak polis dan juga maklumat daripada orang awam.

"Polis Johor memandang serius dan akan sentiasa bertungkus-lumus bagi membanteras kegiatan pelacuran ini," katanya.