Empangan Air Itam menyusut

Empangan Air Itam mengalami penyusutan sehingga paras 33.7 peratus berikutan musim panas dan kering yang telah bermula. Foto Bernama
Empangan Air Itam mengalami penyusutan sehingga paras 33.7 peratus berikutan musim panas dan kering yang telah bermula. Foto Bernama
A
A
A

GEORGE TOWN - Kapasiti efektif Empangan Air Itam di sini mengalami penurunan mendadak dengan penyusutan sehingga paras 33.7 peratus berikutan musim panas dan kering yang telah bermula.

Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Bekalan Air Pulau Pinang (PBAPP), K Pathmanathan berkata, air dari empangan itu juga digunakan untuk menampung keperluan pengguna di bahagian pulau susulan kejadian paip pecah di dasar Sungai Perai, Butterworth awal bulan ini.

"Penyusutan di Empangan Air Itam itu agak mendadak kerana sekarang ini musim kering dan penggunaan air yang tinggi, malah kita turut menggunakan air untuk tampung bekalan di sebelah pulau selepas kejadian Sungai Perai.

"PBAPP akan memuktamadkan langkah yang akan diambil bagi meningkatkan kapasiti air di Empangan Air Itam selepas pelan B iaitu kerja-kerja pemasangan paip baharu 600mm merentasi Sungai Perai siap sepenuhnya," katanya ketika dihubungi pada Selasa.

Empangan Air Itam merekodkan kapasiti efektif 83 peratus pada 1 Disember lepas, namun penggunaan air di empangan itu ditingkatkan bagi menampung kegunaan penduduk yang terjejas akibat kejadian paip pecah itu.

Sementara itu, Empangan Teluk Bahang dekat sini mencatatkan paras 88.1 peratus manakala Empangan Mengkuang di Bukit Mertajam berada pada paras 90.1 peratus.

Sebagai rekod, tahap waspada pertama adalah pada kadar 50 peratus, tahap kedua (40 peratus) dan tahap ketiga ialah 30 peratus dan ke bawah. - Bernama

Artikel Berkaitan: