12 kanak-kanak, dua guru maut bot terbalik

Sekurang-kurangnya 12 pelajar dan dua guru lemas selepas bot dinaiki mereka terbalik di Tasik Harni di Gujerat, barat India pada Khamis.
Sekurang-kurangnya 12 pelajar dan dua guru lemas selepas bot dinaiki mereka terbalik di Tasik Harni di Gujerat, barat India pada Khamis.
A
A
A

NEW DELHI - Sekurang-kurangnya 12 pelajar dan dua guru lemas selepas bot dinaiki mereka terbalik di Tasik Harni di Gujerat, barat India pada Khamis.

Seramai 18 pelajar dan dua guru lagi berjaya diselamatkan, lapor Agensi Berita PTI.

Menurut laporan media tempatan, bilangan penumpang adalah dua kali ganda melebihi kapasiti yang ditetapkan dan mereka tidak mempunyai jaket keselamatan yang mencukupi.

Perdana Menteri, Narendra Modi mengumumkan pembayaran ex gratia (pampasan) sebanyak 200,000 rupee (kira-kira RM 11,340) kepada setiap waris mangsa yang terkorban dan 50,000 rupee kepada individu yang cedera dari Dana Bantuan Kebangsaan Perdana Menteri.

"Saya turut berduka bersama mereka yang kehilangan orang tersayang. Semoga mereka yang cedera segera pulih. Pentadbiran tempatan menyediakan semua bantuan yang diperlukan kepada mereka yang terjejas," kata Modi.

Ketua Menteri Gujarat, Bhupendra Patel mengumumkan pampasan sebanyak 400,000 rupee setiap waris mangsa yang maut.

Kerajaan negeri telah mengarahkan siasatan berhubung insiden itu. - Bernama

Artikel Berkaitan: