MFL buka permohonan lesen luar biasa sertai Liga Super 2024/25

Langkah proaktif MFL susulan keputusan FIB dan Jawatankuasa Rayuan Pelesenan MFL AB menolak permohonan Lesen Kebangsaan Kelantan FC untuk bertanding dalam Liga Super 2024/25.
Langkah proaktif MFL susulan keputusan FIB dan Jawatankuasa Rayuan Pelesenan MFL AB menolak permohonan Lesen Kebangsaan Kelantan FC untuk bertanding dalam Liga Super 2024/25.
A
A
A

LIGA Bola Sepak (MFL) mengumumkan bahawa badan pengelola liga bola sepak profesional negara itu akan membuka semula permohonan lesen luar biasa (extraordinary license) kepada semua kelab M3 Liga Bola Sepak Amatur (AFL) untuk memohon lesen menyertai Liga Super 2024/25.

Langkah proaktif yang dilakukan MFL ini diambil susulan keputusan First Instance Body (FIB) dan Jawatankuasa Rayuan Pelesenan Kelab MFL (AB) yang menolak permohonan Lesen Kebangsaan Kelantan FC untuk bertanding dalam Liga Super 2024/25.

Permohonan lesen luar biasa ini dibuka semula kepada kelab-kelab AFL M3 berdasarkan kepada Perkara 4.5, 4.6 dan Annexe III Peraturan Pelesenan Kelab MFL.

“Ketiadaan Kelantan FC menyaksikan kekosongan slot ke-14 bagi saingan Liga Super musim ini.

“Justeru MFL telah meminta semua kelab M3 AFL yang berminat untuk mengemukakan permohonan lesen luar biasa ini pada 18 Januari 2024 dan proses penyerahan semua dokumen menerusi AFC CLAS akan bermula 19 Januari 2024 hingga 2 Februari 2024,” jelas MFL dalam satu kenyataan rasmi pada Khamis.

Keperluan kriteria untuk mengisi slot Liga Super ini masih sama dengan kriteria permohonan luar biasa M3 AFL dan sub-kriteria iaitu Infrastruktur, Kakitangan & Pentadbiran, Sukan, Perundangan, Kewangan dan Perniagaan yang telah dinyatakan dalam Peraturan Pelesenan Kelab MFL Edisi 2023.

MFL akan memilih hanya satu kelab terbaik yang memenuhi kriteria ditetapkan untuk mengisi slot ke-14 selepas ketiadaan Kelantan FC.

Artikel Berkaitan: