KKR peruntuk RM50 juta baiki jalan runtuh, rosak akibat banjir

Alexander Nanta Linggi meninjau pemasangan jambatan Panel Keluli Bermodular (Bailey Bridge) di kawasan kejadian jalan mendap di laluan FT66 Seksyen 73.850 Jalan Dabong-Jeli pada Sabtu. Foto Bernama
Alexander Nanta Linggi meninjau pemasangan jambatan Panel Keluli Bermodular (Bailey Bridge) di kawasan kejadian jalan mendap di laluan FT66 Seksyen 73.850 Jalan Dabong-Jeli pada Sabtu. Foto Bernama
A
A
A

JELI - Kementerian Kerja Raya (KKR) memperuntukkan lebih RM50 juta bagi kerja-kerja membaik pulih jalan runtuh dan rosak di seluruh negara yang terjejas semasa banjir baru-baru ini.

Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata, peruntukan kos tersebut melibatkan 81 projek di empat negeri iaitu Kelantan, Terengganu, Johor dan Pahang.

"Keseluruhan kos baik pulih jalan-jalan yang rosak akibat banjir di Kelantan berjumlah RM10.6 juta.

"Kita sudah membuat kajian dan kerja baik pulih memerlukan peruntukan lebih RM50 juta, yang mana ada projek sudah mula dilaksanakan," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas meninjau lokasi jalan runtuh dan pembinaan jambatan panel keluli bermodular atau 'Bailey bridge' di KM73.850 Jalan Kampung Sungai Sam-Jeli (FT 66) berhampiran Kampung Kubur Datu di Jeli pada Sabtu.

Nanta berkata, jalan yang rosak sejak Isnin lalu itu melibatkan kos bagi projek pembinaan jalan kekal dan dijangka siap pada April, iaitu sebelum sambutan Aidilfitri.

"Jalan yang runtuh ini dilalui kira-kira 10,000 kenderaan setiap hari dan bagi memudahkan penduduk, laluan sementara iaitu jambatan Bailey dibina bagi memudahkan pergerakan penduduk dan dijangka siap Rabu ini.

"Pada masa sama, jalan kekal juga giat dilaksanakan yang mengambil tempoh lebih dua bulan untuk disiapkan," katanya.

Artikel Berkaitan:

Sementara itu beliau berkata pemasangan garisan bersinar dalam gelap di laluan Lebuh Raya Timur Barat (Jeli-Grik) perlu dipertimbangkan dari segi kemampuan kewangan.

Keperluan untuk pemasangan garisan berkenaan sememangnya ada di laluan Lebuh Raya Timur Barat, namun ia membabitkan kos tinggi, katanya. - Bernama