Presiden AS 2024: Nasib Donald Trump akan ditentukan Mahkamah Agung

Mahkamah Agung AS akan mendengar kes bersejarah untuk menentukan sama ada Donald Trump boleh bertanding jawatan Presiden negara itu atau sebaliknya.
Mahkamah Agung AS akan mendengar kes bersejarah untuk menentukan sama ada Donald Trump boleh bertanding jawatan Presiden negara itu atau sebaliknya.
A
A
A

MAHKAMAH Agung Amerika Syarikat (AS) akan mendengar kes bersejarah untuk menentukan sama ada Donald Trump boleh bertanding jawatan Presiden negara itu atau sebaliknya.

Hakim bersetuju mengambil rayuan Trump terhadap keputusan Colorado untuk mengeluarkannya daripada senarai undian 2024 di negeri itu.

Kes berkenaan akan dibicarakan pada bulan depan dan keputusan itu akan terpakai di seluruh negara.

Tuntutan undang-undang di beberapa negeri bertujuan membatalkan kelayakan Trump dengan alasan beliau terlibat dalam pemberontakan semasa rusuhan Capitol AS tiga tahun lalu.

Pendakwaan itu juga bergantung pada sama ada pindaan Perlembagaan era Perang Saudara menyebabkan Trump tidak layak untuk bertanding sebagai calon.

Pindaan Ke-14 Perlembagaan AS melarang sesiapa sahaja yang 'terlibat dalam pemberontakan atau pemberontakan' daripada memegang jawatan Persekutuan.

Namun begitu, pasukan guaman bekas Presiden AS itu berhujah ia tidak terpakai kepada Presiden.

Peguamnya berhujah: "Keputusan Mahkamah Agung Colorado secara tidak mengikut Perlembagaan akan membatalkan hak berjuta-juta pengundi di Colorado dan mungkin digunakan sebagai templat untuk melucutkan hak berpuluh juta pengundi di seluruh negara."

Artikel Berkaitan:

Keputusan 4-3 yang diperoleh oleh Mahkamah Tinggi Colorado bulan lalu menandakan kali pertama dalam sejarah AS bahawa Pindaan ke-14 telah digunakan untuk membatalkan kelayakan calon Presiden daripada senarai undian.

Trump ialah calon yang ditampilkan Republikan ketika ini untuk perlawanan semula yang berkemungkinan menentang Presiden Joe Biden, seorang Demokrat, dalam pilihan raya yang akan berlangsung November depan.

Trump juga telah mengemukakan rayuan terhadap keputusan pegawai pilihan raya di Maine untuk menyingkirkannya daripada pengundian.

Mahkamah di Minnesota dan Michigan telah menolak percubaan untuk membatalkan kelayakan Trump. Kes lain, termasuk di Oregon, belum selesai.

Walaupun usaha Trump yang didakwa untuk menumbangkan keputusan Pilihan Raya Presiden 2020 menjadi tumpuan perbicaraan di Mahkamah persekutuan dan mahkamah negeri di Georgia, namun, beliau tidak pernah didakwa secara jenayah kerana menghasut pemberontakan dalam mana-mana kes. - Awani/Agensi