Tottenham perlu kembali rentak kemenangan

Postecoglous - Foto Agensi
Postecoglous - Foto Agensi
A
A
A

TOTTENHAM Hotspur perlu kembali semula fokus meraih kemenangan selepas tewas 1-2 kepada West Ham United dalam perlawanan Liga Perdana Inggeris (EPL), pada Jumaat.

Malah, pengendali Tottenham Hotspur, Ange Postecoglous menegaskan rentak tiga mata kelab itu juga perlu tampil konsisten dalam setiap perlawanan biarpun dibelenggu kecederaan pemain.

Katanya, tuan rumah mempunyai beberapa peluang melebarkan jaringan selepas mendahului, namun gagal diterjemahkan dalam bentuk jaringan.

“Saya pernah nyatakan bahawa permainan menyerang kami secara umumnya kami masih jauh lagi, dan malam ini adalah lebih banyak bukti mengenainya.

“Ini bukan mengenai cara pasukan bermain bola sepak yang bagus, ini tentang kami memenangi perlawanan bola sepak. Saya menetapkan pasukan untuk memenangi perlawanan dan 1-0 pada separuh masa bukanlah persembahan yang baik daripada kami.

“Persembahan yang baik akan menjadi 3-0 atau 4-0. Ia hanya tidak mempunyai keyakinan itu di hadapan gol untuk menamatkan pasukan. Semudah itu. Saya mahu menang dan itulah sebabnya saya datang ke kelab bola sepak ini dan itulah mesejnya,” kata Postecoglou.

Dalam aksi di London itu, Cristian Romero terlebih dulu meletakkan tuan rumah di depan pada minit ke-11, sebelum gol separuh masa kedua Jarrod Bowen (m-52) diikuti James Ward-Prowse (m-74) mengesahkan kemenangan skuad kendalian David Moyes.

Kekalahan itu menyaksikan Tottenham kekal di tangga kelima dengan 27 mata selepas manakala West Ham di kedudukan kesembilan (24 mata) selepas mengharungi 15 perlawanan.

Artikel Berkaitan: