Dewan Negara lulus usul bantah, kutuk kekejaman Israel terhadap Palestin

Mohamad Alamin pada Persidangan Dewan Negara di Bangunan Parlimen pada Rabu. - Foto Bernama
Mohamad Alamin pada Persidangan Dewan Negara di Bangunan Parlimen pada Rabu. - Foto Bernama
A
A
A

KUALA LUMPUR - Persidangan Dewan Negara pada Rabu sebulat suara meluluskan usul tergempar membantah dan mengutuk tindakan kejam rejim Zionis Israel yang mencetuskan pergolakan terkini di Palestin.

Usul yang dikemukakan Senator Hussin Ismail di bawah Peraturan Mesyuarat 17 (1) mengandungi lima ketetapan termasuk membantah dan mengecam sekeras-kerasnya keganasan ke atas rakyat Palestin serta mendesak serangan Zionis Israel dihentikan telah dibahaskan oleh 10 Ahli Dewan Negara.

Timbalan Menteri Luar, Datuk Mohamad Alamin ketika menggulung perbahasan memuji sokongan padu, kesatuan dan solidariti seluruh Ahli Dewan Negara yang menzahirkan rasa dukacita terhadap nasib rakyat Palestin dan sebulat suara mendukung sebarang usaha dilakukan kerajaan dalam menghentikan segera kekejaman serta serangan Zionis ke atas bumi Gaza.

"Kerajaan sentiasa mendengar setiap cadangan yang dikemukakan ketika perbahasan dan bersikap terbuka dalam melaksanakan pandangan yang dilontarkan dengan matlamat akhir berusaha mengembalikan hak rakyat Palestin yang dirampas yang dinafikan rejim Zionis selama ini,” katanya.