Kejayaan diplomatik Anwar, komitmen kembalikan reputasi Malaysia

ANWAR
ANWAR
A
A
A

KUALA LUMPUR - Sepanjang tahun pertama Datuk Seri Anwar Ibrahim menerajui pentadbiran negara sebagai Perdana Menteri ke-10, beliau telah mempamerkan kepimpinan mengagumkan dalam arena diplomatik, sekali gus mencerminkan komitmen untuk mengembalikan reputasi Malaysia di pentas antarabangsa dan terlibat dalam diplomasi di peringkat serantau secara proaktif.

Sejak mengambil alih jawatan pada 24 November 2022, pendekatan proaktif Perdana Menteri berusia 76 tahun itu terhadap isu-isu global dan hal ehwal serantau menerima banyak pujian daripada pelbagai pihak, mengatasi pencapaian diplomatik yang ditetapkan pemimpin terdahulu.

Dedikasi Anwar jelas terlihat menerusi lawatan diplomatik yang melibatkan negara-negara seperti Indonesia, Brunei, Singapura, Thailand, Turki, Filipina, Arab Saudi, Kemboja, Laos, Vietnam, China, Amerika Syarikat (AS), Emiriah Arab Bersatu (UAE) dan Mesir.

Kepantasan berterusan itu bukti jelas komitmen Anwar bagi mendapatkan kembali kedudukan Malaysia yang diterjemahkan beliau dalam setiap keputusan untuk memperkukuh hubungan dua hala dengan jiran-jiran di Asia Tenggara melalui lawatan rasmi luar negara pertamanya ke Jakarta dari 8 hingga 9 Januari.