Mohamed Apandi letak jawatan Pengerusi Lembaga Disiplin UMNO

Mohamed Apandi Ali
Mohamed Apandi Ali
A
A
A

SHAH ALAM - Tan Sri Mohamed Apandi Ali akan meletak jawatan sebagai Pengerusi Lembaga Disiplin UMNO kerana kecewa dengan campur tangan kepimpinan parti berhubung siasatan melibatkan bekas Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussien atas tuduhan melanggar Perlembagaan dan tata etika sebagai ahli parti.

Menurut beliau, Lembaga Disiplin UMNO adalah satu badan bebas yang tidak tertakluk kepada sebarang arahan pucuk pimpinan parti.

"Tindakan membatalkan prosiding ini adalah tidak berpelembagaan dan tidak mematuhi undang-undang. Sebagai seorang bekas Hakim Mahkamah Persekutuan dan bekas Peguam Negara, adalah tugas saya untuk mempertahankan perlembagaan dan undang-undang.

"Saya kecewa pembatalan dilakukan atas pucuk pucuk pimpinan parti. Ini tiada peruntukan dalam Perlembagaan UMNO kerana lembaga disiplin merupakan badan bebas yang tidak tertakluk kepada apa-apa pimpinan parti," katanya kepada Sinar Harian hari ini.

Menurut Mohamed Apandi, beliau akan meletak jawatan sebagai Pengerusi Lembaga Disiplin UMNO sebaik sahaja pulang ke tanah air daripada bercuti di luar negara pada awal Januari 2020.

"Pucuk pimpinan parti boleh kekalkan jawatan politik masing-masing, namun saya kekal dengan maruah dan integriti saya," katanya.

Sebelum ini, berdasarkan sepucuk surat ditandatangani Mohamed Apandi Ali yang tersebar, Hishammuddin merangkap Ketua UMNO Bahagian Sembrong perlu memberi penjelasan kepada Lembaga Disiplin UMNO menerusi satu sesi pendengaran di Ibu Pejabat UMNO, Kuala Lumpur pada hari ini.

Hishammuddin didakwa melanggar Fasal 20.8 (b), (c ), dan (f) Perlembagaan UMNO dibaca bersama dengan Perkara 3.1.2, 3.1.4 dan 3.1.6 Tataetika Ahli UMNO, dan jika didapati benar, Ahli Parlimen Sembrong itu boleh dihukum di bawah Fasal 20.9 Perlembagaan UMNO.

Artikel Berkaitan:

Bagaimanapun, Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi sebelum ini memaklumkan tiada sebarang tindakan lanjut akan diambil terhadap Hishammuddin.

Kata Ahmad Zahid, kes berkenaan selesai sepenuhnya dan menegaskan surat tunjuk sebab yang tersebar itu tidak sah.