Puluhan ribu himpun di Washington DC solidariti bersama Palestin

Puluhan ribu peserta berarak dan berhimpun di Washington pada Sabtu bagi menyatakan sokongan terhadap rakyat Palestin. Foto: AFP
Puluhan ribu peserta berarak dan berhimpun di Washington pada Sabtu bagi menyatakan sokongan terhadap rakyat Palestin. Foto: AFP
A
A
A

WASHINGTON, D.C. - Puluhan ribu peserta berarak dan berhimpun di Washington pada Sabtu bagi menyatakan sokongan terhadap rakyat Palestin, menggesa gencatan senjata segera di tengah-tengah serangan berterusan Israel ke atas Semenanjung Gaza yang terkepung.

Perarakan yang bertema "National March on Washington for Free Palestine," menyaksikan puluhan ribu penunjuk perasaan dari seluruh Amerika Syarikat (AS) berarak ke Freedom Plaza Washington DC bagi menuntut keganasan Israel dihentikan serta-merta, lapor Agensi Berita dan Maklumat Palestin (WAFA).

Demonstrasi kali ini merupakan antara sokongan solidariti terbesar untuk rakyat Palestin setakat ini.

Foto: AFP
Foto: AFP

Perarakan itu diadakan serentak dengan protes serupa di bandar-bandar lain di seluruh dunia, dan ia merupakan sebahagian daripada usaha menyeru gencatan senjata kedua-dua pihak serta menamatkan bantuan ketenteraan AS dan Barat kepada Israel.

Brian Becker, iaitu pengarah gabungan Answer dalam ucapannya di perhimpunan itu berkata bahawa sokongan orang ramai di AS untuk rakyat Palestin telah "memasuki era baharu tidak seperti sebelum ini."

Menurut Becker, perubahan berlaku "secara pantas," tetapi bukan semata-mata disebabkan oleh tindakan di Kongres atau Rumah Putih. Sebaliknya, ia timbul hasil usaha masyarakat dan individu yang sanggup turun ke jalanan.

Foto: AFP
Foto: AFP

Artikel Berkaitan:

"Perubahan datang daripada kami... Kami menghantar mesej yang kuat, mesej yang sangat kuat kepada Joe Biden: jika anda menyokong pembunuhan beramai-ramai, kami menganggap anda bersalah atas genosid,” katanya. - Bernama