Gencatan senjata perlu jadi matlamat utama - Duta Palestin ke PBB

Ibrahim Khraishi - Foto dpa
Ibrahim Khraishi - Foto dpa
A
A
A

GENEVA - Duta Palestin ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Ibrahim Khraishi pada Khamis berkata, gencatan senjata dengan kadar segera mesti menjadi matlamat utama kita semua di tengah-tengah konflik berterusan antara Israel dan Palestin.

Kenyataan itu dibuat semasa sesi taklimat di pejabat PBB di Geneva bersama anggota Persatuan Pewarta Bertauliah di PBB (ACANU), lapor Agensi Anadolu.

Beliau juga berkata, masyarakat antarabangsa mesti mengambil tindakan segera termasuk menyeru gencatan senjata segera, memastikan akses dan bantuan kemanusiaan, memulihkan keperluan asas di Gaza, mengutuk serangan Israel terhadap rakyat Palestin dan infrastruktur awam serta mengecam pengepungan di Gaza.

Khraishi juga menggesa negara-negara lain untuk mengenakan sekatan senjata dua hala ke atas Israel dan menamatkan kekebalan pelanggaran undang-undang antarabangsa Israel.

Sehingga kini, lebih 8,400 orang terbunuh dalam konflik itu, termasuk sekurang-kurangnya 7,028 rakyat Palestin dan 1,400 pendatang Israel. - Bernama- Anadolu

Artikel Berkaitan: