Antara tebing sungai dan laut

Muzium Aga Khan yang terletak di Toronto, Ontario, Kanada didedikasikan khusus untuk kesenian Islam.
Muzium Aga Khan yang terletak di Toronto, Ontario, Kanada didedikasikan khusus untuk kesenian Islam.
A
A
A

PERJALANAN saya akhir-akhir ini banyak merentasi perairan. Lanjutan daripada salah satu perjalanan pra Covid-19 saya pada tahun 2019, saya menyeberangi Lautan Pasifik untuk pertemuan dengan universiti dan badan pemikir di Vancouver serta Toronto.

Diplomat dan ahli politik Kanada sangat berminat dengan Asia Tenggara, terutamanya dengan isu berterusan negara mereka dengan China dan India.

Dalam kedua-dua kes, bahasa mempertahankan kedaulatan seseorang dan melindungi rakyatnya telah digunakan secara paksa, di samping tuduhan campur tangan kerajaan yang tidak wajar dalam hal ehwal negara lain.

Hal ini mungkin lebih disebabkan oleh isu-isu dasar dalam negeri, tetapi saya perhatikan bahawa orang ramai lebih kritikal terhadap Perdana Menteri mereka kali ini.

Seorang yang mengaku liberal berkata mereka akan mengundi Konservatif hanya untuk menyingkirkan Trudeau.

Ia sangat mengejutkan rakan-rakan senegaranya yang berasakan konservatisme Kanada diserang oleh populisme terburu-buru di Amerika Syarikat dan risiko yang terlalu besar untuk diambil bagi memperkasakan gerakan itu.

Saya hanya mendengar dalam diam berkenaan topik ini, seperti sepatutnya seorang pelawat asing terutamanya di negara yang semua orang terkenal dengan suka meminta maaf.

Bagaimanapun, semasa saya bercakap di University of British Columbia (UBC) dan University of Toronto (UofT) secara tersurat mengenai pendemokrasian dan tadbir urus di Malaysia, terdapat banyak persoalan untuk saya tentang apa yang telah berlaku di Malaysia sejak tahun 2018? (Saya tidak meramalkan dalam siri kuliah saya pada tahun 2019 bahawa kita akan mempunyai empat Perdana Menteri dalam masa empat tahun.)

Artikel Berkaitan:

Saya menjawab bahawa, walaupun ketidakstabilan politik adalah ancaman, apatah lagi dengan pergolakan kaum yang disengajakan digabungkan dengan faktor ekonomi, masyarakat sivil menjadi semakin kuat dan pembaharuan telah diluluskan.

Layanan terhadap Uighur dan tindakan banyak negara Islam menutup mata terhadap isu itu atas sebab geopolitik, dibangkitkan seorang ahli politik AS ketika satu sesi bertukar-tukar pandangan.
Layanan terhadap Uighur dan tindakan banyak negara Islam menutup mata terhadap isu itu atas sebab geopolitik, dibangkitkan seorang ahli politik AS ketika satu sesi bertukar-tukar pandangan.

Bukan sahaja untuk menangani punca ketidakstabilan (seperti undang-undang anti-lompat parti) tetapi juga untuk menambah baik semak dan imbang di Malaysia (seperti penubuhan Jawatankuasa Pilihan Parlimen).

Usaha jangka panjang dalam pendidikan sivik terutamanya berkisar Perlembagaan Persekutuan kita sudah tentu perlu diteruskan.

Satu perkara yang difahami dengan baik oleh orang Kanada, sama ada berhampiran dengan Lautan Pasifik yang pengiktirafan First Nations bercampur aduk dengan isu-isu imigresen China dan India atau berhampiran wilayah Great Lakes yang pelbagai (di mana istilah 'orang Kanada baharu' mempunyai konotasi yang mengalu-alukan) dan lebih jauh ke timur di mana Quebec mendominasi persoalan identiti Kanada.

Laksana ikan salmon yang berenang melawan arus ke hulu Sungai Don, saya melawat Muzium Aga Khan yang didedikasi khusus untuk kesenian Islam.

Sudah tentu kita turut mempunyai muzium yang sangat baik dengan konsep serupa di Kuala Lumpur, tetapi saya kagum dengan auditorium di mana muzik dunia Islam akan dipamerkan.

Saya terlepas persembahan menarik yang menggabungkan puisi Omar Khayyam dan muzik JS Bach. (Itu akan diikuti dengan baik oleh persembahan Coldplay di Vancouver, di mana usaha kumpulan itu dalam membersihkan Sungai Klang dipaparkan.)

Saya melihat berduyun-duyun murid sekolah yang pelbagai mengagumi seni, tekstil, pasu dan senjata.

Saya mengimbau kembali masa sebagai pelajar sekolah mengunjungi tempat ibadat yang berbeza dan bagaimana prasangka zaman kanak-kanak saya sendiri memberi laluan kepada pemahaman dan penghayatan tamadun manusia yang berbeza.

Adalah baik, saya fikir, bahawa anak-anak muda ini akan mempunyai pemahaman yang lebih mendalam tentang tamadun Islam daripada apa yang mungkin disampaikan oleh media (dan Tik Tok) kepada mereka.

'From sea to shining sea' merupakan simpulan bahasa terkenal yang sering digunakan dalam lagu dan puisi untuk menunjukkan idea, sering diromantikkan tanpa merujuk kepada penaklukan dan penindasan terhadap orang asal Amerika Syarikat yang menjangkau dari Lautan Pasifik hingga Lautan Atlantik.

Semasa saya mengembara kembali ke arah barat, ke San Fransisco untuk satu persidangan, demonstrasi berlaku di seluruh dunia berikutan keganasan yang kembali meletus di Timur Tengah.

Para penunjuk perasaan melaungkan "antara tebing sungai dan laut", menyokong idea sebuah negara Palestin yang bermula dari Sungai Jordan hingga ke Laut Mediterranean, "Palestin akan merdeka!", begitu menggugah cita-cita itu dan sememangnya aspirasi kebanyakan negara di seluruh dunia untuk memiliki tanah dan kebebasan.

Saya tidak mendapat banyak rasa simpati daripada rakyat Amerika untuk pandangan ini, dengan kedua-dua parti politik utama teguh dalam sokongan mereka untuk Israel, sebuah negara yang asasnya bergantung pada keganasan dan perampasan tanah orang lain.

Semasa satu sesi bertukar pandangan, seorang ahli politik AS pula bertindak mengecam layanan terhadap Uighur dan tindakan banyak negara Islam menutup mata terhadap isu tersebut atas sebab geopolitik.

Sememangnya, geopolitik dan keperluan untuk menggembirakan khalayak domestik akan sentiasa menjadi sebab untuk berpihak dalam konflik.

Kita hanya boleh berharap ada kesusilaan yang cukup walaupun dalam kalangan ahli politik yang paling sinis bahawa gencatan senjata dan bantuan kemanusiaan akan diteruskan, manakala orang yang lebih tenang menggunakan pelajaran sejarah untuk mencuba dan mewujudkan keamanan yang berkekalan.

* Tunku Zain Al-’Abidin merupakan Presiden Pengasas IDEAS