Mahkamah tolak saman pemula pengundi PD terhadap Anwar

Datuk Seri Anwar Ibrahim
Datuk Seri Anwar Ibrahim
A
A
A

KUALA LUMPUR - Mahkamah Tinggi di sini hari ini menolak saman pemula difailkan seorang pengundi di Parlimen Port Dickson, Negeri Sembilan yang menuntut pengisytiharan bahawa Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak berhak untuk bertanding di mana-mana kerusi Parlimen sehingga tempoh hilang kelayakannya tamat disebabkan status pengampunannya yang dipertikai.

Hakim Datuk Azizah Nawawi memutuskan demikian setelah Noraziah Mohd Shariff, 38, selaku pemohon dan peguam untuk mewakilinya gagal hadir ke mahkamah bagi pengurusan kes berkenaan.

Leela berkata demikian selepas pengurusan kes itu di dalam kamar hakim yang turut dihadiri Peguam Kanan Persekutuan Maisarah Juhari yang mewakili Lembaga Pengampunan Wilayah Persekutuan yang dinamakan sebagai responden kedua.

Hari ini ditetapkan untuk pengurusan lanjut kes berkenaan dan pihak plaintif telah diarahkan oleh mahkamah pada sebutan kes sebelum ini agar melantik peguam yang baharu bagi mewakilinya memandangkan peguam terdahulu telah menarik diri.

Noraziah memfailkan saman itu pada 28 September lepas selaku pemohon dan menamakan Anwar sebagai responden pertama dan Lembaga Pengampunan Wilayah Persekutuan responden kedua.

Beliau turut memohon untuk mendapatkan pengisytiharan bahawa Lembaga Pengampunan yang ditubuhkan untuk menasihati Yang di-Pertuan Agong, Sultan Muhammad V dalam perkara pengampunan Anwar adalah tidak menepati perlembagaan.

Beliau turut memfailkan sijil perakuan segera supaya permohonan itu dapat didengar secepat mungkin oleh mahkamah sebelum Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Port Dickson yang dijadual pada 13 Oktober 2018, diadakan memandangkan Anwar akan menjadi calon.

Pemohon juga memohon perisytiharan bahawa pengampunan yang diberikan kepada Anwar adalah tidak membatalkan hilang kelayakannya untuk menjadi ahli Parlimen berikutan sabitan salah yang dimilikinya.

Artikel Berkaitan:

Selain itu, beliau memohon perisytiharan bahawa pengampunan yang diberikan oleh Yang di-Pertuan Agong adalah terbatal memandangkan Lembaga Pengampunan yang menasihati Baginda tidak ditubuhkan selaras dengan Artikel 42(5) Perlembagaan Persekutuan.

Noraziah mengemukakan pemohonan itu dengan alasan Perkara 48(1) Perlembagaan Persekutuan memperuntukkan bahawa seseorang yang disabitkan dengan kesalahan jenayah dan dijatuhkan hukuman penjara lebih setahun atau denda tidak kurang RM2,000 adalah hilang kelayakan untuk menjadi ahli Parlimen.

Pemohon juga berkata, pada 16 Mei 2018, Anwar dilepaskan setelah menjalani hukuman penjara lima tahun berhubung sabitan jenayah kes liwat yang menjadikannya hilang kelayakan untuk menjadi ahli Parlimen namun atas nasihat responden kedua, Baginda telah memberikan pengampunan kepada Anwar.

Dalam hal ini, pemohon mendakwa, Sultan Muhammad V hanya memberi pengampunan kepada Anwar namun Baginda tidak pernah membatalkan hilang kelayakan responden pertama itu seperti yang diperuntukkan oleh Artikel 48(1).

Selain itu, dakwanya, responden kedua telah ditubuhkan tanpa mematuhi peruntukan Perlembagaan Persekutuan berikutan ketiadaan Menteri Wilayah dan Peguam Negara pada masa mesyuarat pengampunan dijalankan. - Bernama