X

Kindly register in order to view this article
!

2,740 individu muda ditahan kerana rasuah sejak 2014

Gambar hiasan
A
A

TAIPING - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan 2,740 individu berumur 40 tahun ke bawah daripada 5,186 tangkapan yang dibuat sejak 2014 sehingga bulan lalu.

Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Pencegahan) SPRM, Datuk Shamshun Baharin Mohd Jamil berkata, daripada keseluruhan 5,186 yang ditahan itu, seramai 2,428 atau 46.8 peratus adalah penjawat awam.

Bimbang dengan perkembangan tersebut, Shamshun Baharin mahu semua pihak mengambil langkah pencegahan yang wajar untuk menanganinya dan SPRM sedia membantu.

"Kita perlu tangani masalah ini kerana kita risau golongan muda banyak terbabit dengan rasuah," katanya selepas melancarkan Pelan Antirasuah Majlis Perbandaran Taiping (MPT) di sini hari ini.

Mengenai rasuah membabitkan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT), Shamshun Baharin berkata, SPRM menerima sebanyak 1,871 maklumat termasuk penyelewengan dan salah guna kuasa bagi tempoh 2014 hingga 12 Disember lalu.

Menurutnya, daripada maklumat yang diterima, sebanyak 126 kertas siasatan dibuka dan seramai 73 individu ditangkap sepanjang tempoh itu.

Terdahulu dalam ucapannya, Shamshun Baharin memuji usaha MPT sebagai PBT pertama di negara ini melancarkan Pelan Antirasuah 2020 hingga 2024 dan menyifatkannya sebagai komitmen serta keinginan warga organisasi untuk mewujudkan persekitaran kerja yang kondusif dan bebas rasuah.

"Elemen integriti dan anti rasuah tidak dapat dipisahkan dalam operasi harian mana-mana PBT supaya misi organisasi untuk menjadi penggerak berwibawa, dinamik dan berdaya saing dalam penyampaian perkhidmatan perbandaran dapat dicapai," katanya.

Sementara itu, Yang Dipertua MPT, Borhan Abdul Halim berkata, Pelan Antirasuah MPT menumpukan kepada empat bidang iaitu penguatkuasaan undang-undang, perolehan awam, tadbir urus organisasi dan perundangan. - Bernama


Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!