Irfan tekad perkemas benteng Harimau Muda

Irfan (tengah) giat berlatih bersama skuad B-22 negara di Stadium Memorial Rizal, Manila semalam. - Foto: Persatuan Bola Sepak Malaysia
Irfan (tengah) giat berlatih bersama skuad B-22 negara di Stadium Memorial Rizal, Manila semalam. - Foto: Persatuan Bola Sepak Malaysia
A
A
A

TONGGAK pertahanan skuad Bawah 22 tahun (B-22) negara, Muhammad Irfan Zakaria optimis mampu membentuk persefahaman yang lebih ampuh bersama rakan-rakan sepasukannya menjelang pertemuan menentang Filipina pada aksi kedua Kumpulan A Sukan SEA 2019 di Stadium Memorial Rizal, Filipina Jumaat ini.

Pada aksi pembukaan menentang Myanmar yang menyaksikan Harimau Muda sekadar mencatat keputusan seri 1-1 Isnin lalu, Irfan digandingkan bersama-sama kapten, Adam Nor Azlin serta Dominic Tan di barisan pertahanan.

Menyedari ada kelompongan yang masih boleh diperbaiki selepas aksi tersebut, Irfan bertekad mengekang jentera serangan Filipina yang pastinya mendapat sorakan padu daripada penyokong sendiri nanti.

“Perlawanan pertama banyak kekurangan... kami juga telah melihat kesilapan, kelemahan dan kekurangan menerusi analisis video. Selepas ini kami akan cuba sedaya upaya untuk meningkatkan prestasi.

"Saya harap kami dapat memberikan aksi yang lebih baik apabila menentang Filipina nanti. Saya yakin Filipina juga sudah pasti mahukan kemenangan pada perlawanan kedua ini selepas mereka seri dengan Kemboja," katanya ketika ditemui pada sesi latihan di Stadium Memorial Rizal, Manila hari ini.

Irfan, 24, yang membuat penampilan ketiga pada temasya dwitahunan itu sejak edisi 2015 bersama-sama Adam Nor Azlin, 23, merupakan dua pemain lebih umur mewakili skuad B-22 negara pada Sukan SEA kali ini.

Artikel Berkaitan: