X

Kindly register in order to view this article
!

Sabtu | 16 Oktober 2021

Kerajaan akan pastikan semua murid dapat akses pendidikan berkualiti

Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik yang juga Ahli Parlimen Simpang Renggam bergambar bersama murid-murid yang juga ahli kompang Sekolah Jenis Kebangsaan (C) Tah Tong Pontian ketika lawatan kerja beliau ke sekolah-sekolah hari ini. -foto: BERNAMA
A
A

PONTIAN - Kementerian Pendidikan akan berusaha sedaya upaya dalam memastikan semua murid di negara ini menerima akses kepada pendidikan berkualiti tanpa mengira lokasi mereka tinggal atau bersekolah.

Menterinya, Dr Maszlee Malik berkata, perkara berkenaan penting bagi membolehkan semua murid sama ada di kawasan bandar mahu pun pedalaman berjaya dalam pelajaran, kokurikulum dan sukan.

“Saya gembira melihat anak-anak kita walaupun di kampung tetapi pencapaian mereka ada yang sampai peringkat mewakili daerah dan negeri. Ini menunjukkan di mana kita berada, kita mampu berjaya,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri Hari Anugerah Kecemerlangan Akademik 2019 Sekolah Kebangsaan Parit Patah di sini hari ini.

Ahli Parlimen Simpang Renggam itu turut memuji usaha guru besar sekolah berkenaan, Zarina Sidik yang melakukan banyak perubahan dan kemenjadian murid walaupun baharu setahun berkhidmat.

Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik yang juga Ahli Parlimen Simpang Renggam beramah mesra di samping mencuba robot ciptaan murid-murid Sekolah Jenis Kebangsaan (C) Tah Tong Pontian ketika lawatan kerja beliau ke sekolah-sekolah hari ini. -foto: BERNAMA
Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik yang juga Ahli Parlimen Simpang Renggam beramah mesra di samping mencuba robot ciptaan murid-murid Sekolah Jenis Kebangsaan (C) Tah Tong Pontian ketika lawatan kerja beliau ke sekolah-sekolah hari ini. -foto: BERNAMA

Beliau pada masa sama berharap ibu bapa atau penjaga supaya sentiasa mengambil berat hal anak masing-masing agar sahsiah mereka sentiasa terpuji.

Sementara itu, ketika melawat Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Tah Tong, di sini, Maszlee berkata, program integrasi dan seni budaya dalam kalangan murid perlu diperluaskan di semua sekolah di negara ini bagi membentuk perpaduan.

Sewaktu lawatan itu, beliau kagum dengan persembahan kompang oleh murid di SJKC itu sekali gus menunjukkan mereka menghargai seni budaya pelbagai kaum di negara ini.

“Kita biasa melihat tarian singa dipersembahkan oleh kumpulan pelajar Melayu dan India tetapi di SJKC ini ada kumpulan kompang.

“Ini salah satu program integrasi budaya yang perlu diperbanyakkan di sekolah-sekolah kita lagi dalam membantu mengurangkan masalah disiplin,” katanya yang diiringi guru besar sekolah tersebut, Tan Beng Aun.

SJKC Tah Tong yang berusia 94 tahun mempunyai 393 murid dan 27 guru dengan 18 muridnya berketurunan Melayu. - Bernama


Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!