Stok minyak sawit susut, bukti usaha kerajaan tingkatkan eksport berjaya

Teresa Kok
Teresa Kok
A
A
A

KUALA LUMPUR - Penyusutan stok minyak sawit Malaysia merupakan fenomena yang positif kerana ini membuktikan usaha kerajaan untuk meningkatkan eksport minyak sawit negara berjaya, kata Menteri Industri Utama, Teresa Kok Suh Sim.

Beliau berkata, bagi tempoh Januari hingga Ogos 2019, eksport minyak sawit Malaysia merekodkan peningkatan sebanyak 19.7 peratus kepada 12.6 juta tan metrik berbanding tempoh yang sama pada 2018 iaitu pada 10.53 juta tan metrik.

"Ini akan menyumbang kepada kenaikan paras harga minyak sawit yang lebih baik," katanya ketika menjawab soalan Datuk Seri Ismail Abd Muttalib (BN-Maran) berkenaan usaha kementerian dalam menangani penurunan stok minyak sawit Malaysia pada persidangan Dewan Rakyat hari ini.

Teresa berkata, stok minyak sawit Malaysia sedang mengalami trend penurunan pada tahun ini iaitu daripada tiga juta tan pada Januari 2019 kepada 2.25 juta tan pada Ogos 2019 manakala paras stok minyak sawit semasa adalah sebanyak 2.45 juta tan pada 10 Oktober 2019 iaitu pada paras yang optimum.

"Selain itu, kerajaan ketika ini telah menggantung duti eksport minyak sawit mentah (MSM) sehingga Disember tahun ini demi mengatasi situasi stok minyak sawit yang tinggi.

"Kerajaan sememangnya berusaha untuk menurunkan paras stok minyak sawit negara ke satu paras yang optimum kerana penawaran minyak sawit pada awal tahun ini telah berada pada paras yang melebihi permintaannya iaitu tiga juta tan," katanya.

Teresa berkata, kementeriannya sedaya upaya berusaha mengurangkan stok minyak sawit bagi menstabilkan harganya dan meningkatkan pendapatan kepada keseluruhan rantaian industri sawit termasuk pekebun kecil.

"Namun kementerian industri utama akan sentiasa memantau situasi stok minyak sawit negara agar ia berada di paras yang optimum bagi menampung permintaan semasa pasaran tempatan,” katanya.

Artikel Berkaitan:

Sementara itu, mengenai boikot yang mungkin dilaksanakan India terhadap minyak sawit negara, Teresa berkata, kementeriannya akan sentiasa mengadakan perjumpaan dan rundingan selain meneruskan hubungan diplomatik dengan negara tersebut. - Bernama