'Hadkan masa dengan gajet, bercakaplah bersama keluarga'

Wan Azizah menyampaikan sumbangan kepada salah seorang penerima pada Program Ramah Mesra Bersama Rakyat di Dewan DUN Tanjung Bidara petang tadi. -Foto Bernama
Wan Azizah menyampaikan sumbangan kepada salah seorang penerima pada Program Ramah Mesra Bersama Rakyat di Dewan DUN Tanjung Bidara petang tadi. -Foto Bernama
A
A
A

ALOR GAJAH - Rakyat di negara ini kini dilihat sering bersama gajet sehingga jarang bercakap dengan anggota keluarga mereka terutama anak-anak.

Oleh demikian, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail yang juga Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat menyaran supaya rakyat menghadkan masa mereka dengan gajet dan memperuntukkan masa yang secukupnya dengan anggota keluarga dalam membentuk sebuah masyarakat yang kukuh.

"Kita ini banyak sangat dengan gajet, jarang bercakap dengan keluarga terutama anak-anak, terlalu asyik dengan WhatsApp periksa apa status Facebook. Selalu lah bercakap dengan adik beradik, keluarga semuanya.

"Keluarga ini penting kerana ia adalah asas masyarakat, jika runtuh keluarga kesannya akan meleret hingga beri kesan kepada masyarakat itu sendiri," katanya ketika berucap pada majlis minum petang bersama rakyat Dewan Undangan Negeri (DUN) Tanjung Bidara di sini hari ini.

Turut hadir Ahli Parlimen Masjid Tanah, Datuk Mas Ermieyati Samsudin serta lebih 100 penduduk DUN kawasan itu dan dalam majlis sama, Dr Wan Azizah turut menyampaikan sumbangan kepada 49 penerima bantuan kebajikan di kawasan itu.

Sementara itu, Dr Wan Azizah berkata, kerajaan yang diterajui Pakatan Harapan telah, sedang dan akan melaksanakan banyak inisiatif bagi memperkasa rakyat khususnya kumpulan B40 antaranya Bantuan Sara Hidup (BSH), PEKA B40 dan MySalam.

Beliau berkata, kementeriannya juga bertanggungjawab melaksanakan program pembangunan keluarga dan masyarakat melibatkan kumpulan sasar antaranya adalah kanak-kanak, warga emas dan orang kelainan upaya, yang mana Jabatan Kebajikan Masyarakat menguruskan bantuan yang diberikan kepada yang layak di kalangan kumpulan sasar ini.

"Peruntukan yang digunakan untuk menampung kos pemberian bantuan ini tinggi. Justeru, kita berhasrat untuk meningkatkan taraf ekonomi rakyat supaya lebih ramai penerima bantuan dapat dikeluarkan daripada belenggu kesusahan dan dapat berdikari, dan lebih baik lagi, mereka pula menyumbang untuk orang lain memerlukan," katanya.

Artikel Berkaitan:

Dalam pada itu, beliau berkata, menerusi Belanjawan 2020 sejumlah RM6.5 bilion diperuntukkan untuk mencipta 350,000 peluang pekerjaan pada tahun depan dan ini adalah berita gembira untuk semua terutama anak muda.

"Selain itu, kerajaan turut berhasrat memperkasa sektor Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) yang sangat dekat dengan para belia dengan menyediakan tambahan peruntukan RM200 juta," katanya. - Bernama