Bekas CEO SSM, anak dituduh rasuah lagi

Zahra dibawa keluar dari Kompleks Mahkamah Sesyen Ipoh selepas dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Ipoh atas tuduhan rasuah hari ini.
Zahra dibawa keluar dari Kompleks Mahkamah Sesyen Ipoh selepas dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Ipoh atas tuduhan rasuah hari ini.
A
A
A

IPOH - [DIKEMASKINI] Selepas menghadapi 37 pertuduhan rasuah minggu lalu, bekas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), Datuk Zahrah Abd Wahab Fenner dan anak lelakinya, Abdulazeez Wan Ruslan didakwa lagi dengan dua pertuduhan di Mahkamah Sesyen Ipoh di sini hari ini.

Bagi pertuduhan pertama, Zahrah, 60, didakwa bersubahat dengan Abdulazeez yang menerima suapan RM200,000 daripada Samhan Adnan pada 18 Mei 2018 secara deposit ke dalam akaunnya di Maybank Islamic Berhad cawangan Menglembu di sini.

Tindakan itu sebagai upah kepada Abdulazeez bagi memastikan Zahrah sebagai CEO SSM meluluskan Memo Dalaman Bahagian Kewangan dan Akaun, Seksyen Pelaburan dan Pengurusan Kewangan bertajuk Pemilikan Kepentingan Saham Keutamaan 'Preference Shareholder' Syarikat Ace Holding Berhad bertarikh 19 April 2018.

Pertuduhan kedua pula, Zahrah didakwa bersubahat dengan Abdulazeez yang menerima suapan RM50,000 daripada individu sama pada 25 Mei tahun lalu secara deposit ke dalam akaun yang sama dengan tujuan sama.