X

Kindly register in order to view this article
!

Polis panggil pemilik bengkel kenderaan, cegah ubah suai haram

Anggota polis memeriksa penunggang motosikal pada Op Bersepadu di Jalan Raja Laut, Kuala Lumpur di sini awal pagi tadi.
A
A

KUALA LUMPUR - Polis akan memanggil pengusaha kedai aksesori dan bengkel kenderaan di dalam usaha mencegah pengubahsuaian kenderaan yang melanggar undang-undang.

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Seri Mazlan Lazim berkata, dengan wujudnya kedai aksesori dan bengkel yang menawarkan barangan dan perkhidmatan itu menyebabkan pengguna lebih cenderung melakukan kesalahan.

Menurutnya, perkara itu kini sedang diteliti dan bengkel terlibat sudah dikenal pasti.

Katanya, antara kesalahan yang sering dikesan seperti penjualan pelbagai jenis ekzos motosikal dan kereta serta nombor pendaftaran tidak mengikut spesifikasi atau 'fancy'.

"Selain itu terdapat bengkel yang menawarkan pemasangan alat ganti yang tidak sepatutnya," katanya.

Beliau mengambil contoh pemasangan ekzos motosikal yang tidak mengikut spesifikasi yang menjadi punca pencemaran bunyi.

"Pertemuan bersama pemilik kedai aksesori dan bengkel itu bertujuan untuk menasihati mereka agar tidak menawarkan perkhidmatan yang boleh menyebabkan pemilik kenderaan melanggar undang-undang," katanya pada sidang akhbar selepas Op Bersepadu di Jalan Raja Laut, Kuala Lumpur di sini awal pagi tadi.

Mazlan berkata, beliau akan meminta setiap Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) di Kuala Lumpur mengenal pasti premis berkenaan di kawasan masing-masing.

Anggota polis memeriksa penunggang motosikal pada Op Bersepadu di Jalan Raja Laut, Kuala Lumpur di sini awal pagi tadi.
Anggota polis memeriksa penunggang motosikal pada Op Bersepadu di Jalan Raja Laut, Kuala Lumpur di sini awal pagi tadi.

"Jika pengusaha premis ini terus mengulangi kesalahan itu barulah tindakan berkaitan akan dikenakan," katanya.

Mengulas mengenai Op Bersepadu itu, Mazlan berkata, ia membabitkan 84 pegawai dan anggota yang terdiri daripada polis, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan Jabatan Alam Sekitar (JAS).

"Operasi yang bermula jam 8 malam hingga 12.30 tengah malam itu dijalankan di empat lokasi iaitu Jalan Raja Laut, Jalan Semarang, Jalan TAR dan Jalan Bangsar.

"Sebanyak 730 kenderaan dan mengeluarkan 507 saman atas pelbagai kesalahan seperti tiada lesen memandu, cukai jalan tamat tempoh, tiada cermin sisi, ubah suai nombor pendaftaran dan kenderaan serta kesalahan lain.

"Selain itu, 32 kenderaan turut disita iaitu 27 motosikal dan lima kereta," katanya.


Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!