Rakyat punyai banyak ruang dalam sistem demokrasi selepas PRU14

Tommy Thomas
Tommy Thomas
A
A
A

KUALA LUMPUR - Rakyat Malaysia menikmati sistem demokrasi secara lebih meluas selepas Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14), kata Peguam Negara, Tan Sri Tommy Thomas.

Beliau berkata, dalam tempoh 16 bulan diterajui oleh kerajaan baharu, tidak ada keraguan bahawa lebih banyak ruang diberikan kepada individu dalam konteks kritikan.

"Dalam tempoh 16 bulan yang lepas, lebih banyak ruang diberikan kepada individu dan pengkritik kerajaan dan tidak ada keraguan lagi bahawa Malaysia tidak pernah mempunyai demokrasi sebaik ini yang memberi banyak ruang sejak zaman Merdeka.

"Tempoh ini juga menyaksikan media sosial berkembang yang meluangkan masa menyerang saya secara fizikal selama 16 bulan tetapi belum ada seorang pun yang didakwa. Jadi ini adalah bukti terbaik mengenai ruang yang diberikan," kata Thomas.

Beliau berkata demikian dalam ucapan penutup Persidangan Perlembagaan & Keluhuran Undang-undang LAWASIA 2019, bertemakan, “Kerajaan Berperlembagaan: Kepentingan Struktur dan Institusi Perlembagaan,” di sini semalam.

Ketika ditanya oleh LAWASIA Presiden Christopher Leong semasa sesi soal jawab mengenai kemajuan pemansuhan Akta Hasutan 1948, Thomas berkata Jabatan Peguam Negara sangat menyokong pembaharuan dan Jabatan Peguam Negara akan melakukan yang terbaik.

"Apa yang telah kami lakukan, saya memberitahu parlimen sebaik kami mendapat arahan, kami boleh menggubalnya dalam masa beberapa hari. Kami mempercepatkan penggubalan apabila mendapat arahan dari Kabinet.

"Setakat ini, ia adalah proses umum. Saya tidak dapat memberitahu anda apa-apa tentang kemajuan program perundangan kerana saya bukan sebahagian daripada Lembaga.

Artikel Berkaitan:

Pada 10 Mei, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-undang) Datuk Liew Vui Keong berkata Akta Hasutan 1948 dijangka dimansuhkan tahun ini dan kerajaan telah membuat keputusan dalam mesyuarat kabinet untuk akta berkenaan dimansuhkan dan sedang mengkaji pelbagai faktor untuk pelaksanaannya.- Bernama