Sila log masuk terlebih dahulu.

Penggunaan alat pengimbas di KLIA dibenarkan: Mufti

Zulkifli memuatnaik gambarnya bersama pegawai keselamatan KLIA. FOTO: FB MUFTI WILAYAH PERSEKUTUAN.
Zulkifli memuatnaik gambarnya bersama pegawai keselamatan KLIA. FOTO: FB MUFTI WILAYAH PERSEKUTUAN.
A
A
A

SHAH ALAM - Majlis Perundingan Hukum Syarak Wilayah Persekutuan memutuskan penggunaan alat pengimbas di kaunter keselamatan Lapangan Terbang Kuala Lumpur (KLIA) oleh umat Islam dibenarkan.

Penjelasan itu dibuat Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri di laman Facebooknya hari ini susulan terdapat pertanyaan berhubung visual bentuk tubuh yang terzahir dalam bentuk dua dimensi atau 2D setelah melalui alat pengimbas tersebut.

"Pagi ini bermusafir ke Pulau Pinang atas beberapa urusan. Melihat alat pengimbas yang baru diletakkan di KLIA ini, mengingatkan saya kepada Tuan Halim Othman bersama delegasi daripada Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) yang bertemu dengan saya bagi mendapatkan fatwa berhubung penggunaan alat pengimbas ini.

"Alhamdulillah, dengan kerjasama yang amat baik daripada pihak MAHB, Majlis Perundingan Hukum Syarak Wilayah Persekutuan telah memutuskan bahawa penggunaan alat pengimbas ini adalah dibolehkan dengan syarat mendapat nasihat daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM)," katanya yang turut memuat naik gambarnya bersama seorang pegawai keselamatan di KLIA.

Mengulas lanjut, Zulkifli berkata, usaha yang dilakukan MAHB dalam memastikan keselamatan penumpang dengan menyediakan alat pengimbas bersekuriti tinggi wajar diberi pujian dan penghargaan.

Katanya, Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan juga sentiasa terbuka untuk bekerjasama dengan mana-mana pihak demi manfaat bersama.

Artikel Berkaitan: