X

Kindly register in order to view this article
!

Jerebu: Pelajar di Port Dickson cuti

A
A

SEREMBAN - [DIKEMASKINI] Setakat jam 9 pagi ini, sebanyak 63 sekolah seluruh daerah Port Dickson diarah tutup disebabkan bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) melepasi paras 200 iaitu 212.

Exco Pelaburan, Perindustrian, Keusahawanan, Pendidikan dan Modal Insan Negeri Sembilan, Dr Mohamad Rafie Ab Malek berkata, disebabkan bacaan semakin tinggi, semua pelajar di semua sekolah di Port Dickson tidak dibenarkan hadir ke sekolah.

Guru-guru masih perlu hadir ke sekolah tetapi perlu memakai topeng untuk melindungi diri daripada jerebu. "Pihak JPNS (Jabatan Pendidikan Negeri Sembilan) akan terus memantau keadaan dan akan membuat makluman dari masa ke semasa," katanya dalam satu kenyataan pagi ini.

Tambahnya, semua masyarakat dinasihatkan supaya menjaga kesihatan dan tidak digalakkan melakukan aktiviti luar sepanjang hari ini bagi mengelakkan diri daripada perkara yang tidak diingini.

ARTIKEL BERKAITAN: Tutup sekolah jika IPU melebihi 200

Sebelum ini, Dr Mohamad Rafie memberitahu sekolah yang terjejas akibat jerebu di Negeri Sembilan akan ditutup sekiranya keadaan kualiti udara sangat berbahaya dan bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) melebihi 200.

Menurutnya, keputusan itu akan diambil sekiranya keadaan jerebu berada di tahap tidak sihat dan menjejaskan kesihatan pelajar.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus