Sila log masuk terlebih dahulu.

Mitos tentang ubat panadol

PANADOL akan menjadi toksik atau overdose jika diambil lebihan.
PANADOL akan menjadi toksik atau overdose jika diambil lebihan.
A
A
A
PERNAHKAH anda mendengar fakta yang mengatakan mengambil panadol boleh merosakkan buah pinggang?.

Bukan itu sahaja, panadol dikatakan bertoksik dan akan berada di dalam tubuh dalam jangka masa sekurang-kurangnya lima tahun.

Betulkah kenyataan itu?

Panadol bukan sejenis ubat bertoksik pada badan jika mengikut sukatan yang betul seperti disarankan oleh doktor atau pengeluar panadol.

Dos yang disarankan adalah:

1. Paracetamol 1 gram (g) bersamaan dengan 2 biji (500miligram (mg) satu biji) setiap enam hingga lapan jam sekali (maksima 4g sehari) untuk orang dewasa.

2. Untuk kanak-kanak sirap paracetamol adalah 15mg per kilogram (kg) berat badan dalam enam hingga lapan jam (tiga hingga empat kali) sehari

3. Suppositories paracetamol yang dikenali ubat peluru (masuk rektum) 30mg per kg setiap enam jam sekali (maksimum 5g sehari).

4. Paracetamol juga ada dalam bentuk intravenous diberikan 1g secara infusi dalam masa 15 minit (minimum tidak kurang dari empat jam sekali: maksimum 4g sehari)Kegunaan panadol:

Paracetamol digunakan sebagai ubat demam (antipyretic) dan ubat tahan sakit (painkiller) yang paling selamat dan sesuai digunakan oleh kanak-kanak, ibu mengandung dan menyusu serta warga emas.

Artikel Berkaitan:

Panadol akan menjadi toksik atau overdose jika diambil lebih daripada 10g (20 biji) atau 200mg/kg berat badan.

Ia bukan sahaja akan merosakkan hati malah boleh menyebabkan kematian apabila berlaku kerosakan pada hati.

Pun demikian, bagi pesakit G6PD deficiency (possible risk of hemolysis), pesakit buah pinggang dan hati serta mereka yang alah pada paracetamol perlu berhati-hati apabila mengambilnya.

Selain itu, panadol tidak akan tinggal lama dalam tubuh ia hanya mitos.

Panadol hanya berada dalam badan selama empat hingga enam jam sahaja kemudian akan mengalami proses penghadaman.

Sumber: Pakar Perundingan Perubatan Keluarga, Klinik Kesihatan Ketengah Jaya Dungun, Terengganu, Dr Doktor Suhazeli Abdullah