X

Kindly register in order to view this article
!

Kedudukan Amirudin masih selamat, kata penganalisis

Amirudin Shari. Gambar keci; Dr Sivamurugan (Kiri) dan Dr Awang Azman
A
A

SHAH ALAM - Kedudukan Menteri Besar Selangor, Amirudin Shari masih berada dalam posisi selamat walaupun wujud desas-desus yang mendakwa jawatan beliau bakal digantikan selepas ini.

Penganalisis poliitk Universiti Sains Malaysia (USM), Dr Sivamurugan Pandian berkata, walaupun wujud dakwaan terdapat gerakan untuk menggulingkan Amirudin, namun perkara itu dijangka tidak mengugat kedudukan beliau memandangkan Pakatan Harapan (PH) Selangor sebulat suara menyatakan sokongan terhadap kepimpinannya.

Bagaimanapun, beliau berkata sekiranya perpecahan di dalam PKR masih berlarutan, keadaan itu berkemungkinan akan memberi kesan terhadap kedudukan Amirudin selepas ini.

"Memang benar untuk menjayakan undi tak percaya terhadap beliau memerlukan sokongan daripada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) namun kata putus mengenai perkara tu akan dimuktamadkan melalui Majlis Pimpinan PH peringkat negeri.

"Semalam pimpinan PH sudah sebulat suara menyatakan sokongan kepada beliau jadi saya rasa kedudukanya masih selamat.

"Namun jika perpecahan dalam PKR masih berlarutan, kita mungkin akan lihat mampukah beliau pertahankan kepimpinan politiknya selepas ini," katanya ketika dihubungi Sinar Harian, semalam.

Sebelum ini, sebuah portal berita memetik kenyataan sumber dengan mengatakan bahawa Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Ijok, Dr Idris Ahmad mempunyai majoriti sokongan yang mencukupi bagi menggantikan Amirudin sebagai menteri besar.

Mengulas lanjut, Sivamurugan berkata, proses bagi melaksanakan undi tidak percaya juga tidak mudah memandangkan individu yang dipilih selepas ini perlu mendapatkan sokongan ADUN dengan majoriti dua per tiga.

"Selain itu, PH juga perlu mendapatkan perkenan daripada istana kerana perkara ini merupakan kuasa mutlak Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah. Malah proses ini sememangnya tidak mudah," katanya.

Dalam pada itu, penganalisis politik dari Universiti Malaya, Prof Madya Dr Awang Azman Awang Pawi berkata, Amirudin perlu mendapatkan sokongan daripada 32 ADUN di negeri ini sekiranya benar wujud gerakan untuk membawa usul undi tidak percaya terhadap beliau.

Menurutnya, kedudukan Amirudin juga dijangka akan kekal selamat sekiranya beliau tidak dikenakan apa-apa tindakan oleh kepimpinan PKR selepas ini.

"Misalnya jika beliau digantung keahlian atau dipanggil oleh biro politik parti nanti, maka kerusinya itu sudah semestinya akan dikosongkan.

"Dan ini akan buka peluang untuk individu lain menggantikannya," katanya.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!