Khazanah, KWSP tolak Maju Holdings ambil alih PLUS: Guan Eng

Lim Guan Eng - FOTO SHARIFUDIN ABDUL RAHIM
Lim Guan Eng - FOTO SHARIFUDIN ABDUL RAHIM
A
A
A

KUALA LUMPUR - Kementerian Kewangan menolak tawaran Maju Holdings Sdn Bhd untuk mengambil alih PLUS Malaysia Sdn Bhd (PLUS), selepas menilai pandangan pemegang saham utama syarikat konsesi tol itu.

Menteri Kewangan, Lim Guan Eng berkata, pemegang saham utama PLUS, Khazanah Nasional Berhad (Khazanah) dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) tidak bersetuju dengan tawaran pengambilalihan itu.

“Kita terima banyak permohonan pelbagai pihak dan keputusan kementerian adalah berlandaskan pandangan yang diberikan pemegang saham utama, iaitu Khazanah dan KWSP.

“Buat masa ini, Khazanah dan KWSP tak setuju. Itu adalah keputusan buat masa ini, tetapi kita tetap akan berpandukan apa yang bakal diputuskan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad,” katanya ketika ditemui media di lobi Parlimen, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas laporan sebuah portal berita yang mendakwa Guan Eng menentang pengambilalihan syarikat konsesi tol itu daripada Maju Holdings.

Laporan itu mendakwa Maju Holdings sudah membuat tawaran baharu bagi mengambil alih PLUS dan ia dikatakan disahkan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Ini bukan kali pertama Maju Holdings membuat tawaran untuk mengambil alih PLUS apabila tawaran seumpamanya pernah dikemukakan pada 2017.

Namun, kerajaan pada ketika itu menolak dengan alasan tidak dapat mengesahkan sama ada tawaran terbabit disokong sumber kewangan yang jelas dan kukuh.

Artikel Berkaitan:

Mengulas lanjut, Guan Eng berkata, pihaknya akan mengaturkan pertemuan dengan Maju Holdings untuk menilai tawaran baharu berkenaan.

“Saya akan berjumpa pihak Maju Holdings untuk meneliti tawaran baharu itu yang dikatakan berbeza daripada tawaran sebelum ini,” katanya.