Pemain industri serah rancangan pulih MAS kepada PM

No Image Caption
A
A
A

KUALA LUMPUR - Rancangan untuk membantu kerajaan memulihkan semula syarikat penerbangan nasional, Malaysia Airlines Bhd (MAS) dan menjadikannya syarikat yang menguntungkan telah diserahkan kepada Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad petang tadi.

Menurut laporan berita oleh theedgemarkets.com, cadangan itu diserahkan oleh sekumpulan ahli perniagaan diketuai bekas pengerusi AirAsia Group Bhd Datuk Pahamin A Rajab.

Ia berkata kumpulan itu telah memohon kelulusan daripada Dr Mahathir untuk menjalankan kajian terperinci terhadap MAS untuk mencari penyelesaian sewajarnya.

Kerajaan dipercayai mempunyai beberapa calon berpotensi untuk menerajui MAS dan membawa syarikat penerbangan itu kembali meraih keuntungan, dengan khabar angin menyatakan bahawa Pahamin dikhabarkan menjadi antara calonnya.

ARTIKEL BERKAITAN: Khazanah tolak cadangan tutup MAS

Sementara itu, wartawan veteran Datuk A Kadir Jasin berkata, syarikat penerbangan tambang rendah AirAsia Group Bhd mempunyai kemampuan untuk menyelamatkan MAS daripada ‘berkubur’.

Dalam catatan terkini di laman Facebooknya, Penasihat Media dan Komunikasi Perdana Menteri itu berkata empat inisiatif Khazanah Nasional Bhd untuk memulihkan MAB sejak tahun 2001 telah gagal, dengan kerajaan mengeluarkan kos sebanyak RM25 bilion.

"Kerajaan tidak boleh terus menyalurkan wang ke syarikat penerbangan itu," katanya.

Artikel Berkaitan: