Selesai salur peruntukan khas Felda hujung bulan ini

Datuk Seri Mohamed Azmin Ali. - Foto Bernama
Datuk Seri Mohamed Azmin Ali. - Foto Bernama
A
A
A

PUTRAJAYA – Peruntukan khas berjumlah RM77 juta untuk membantu peneroka Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) dijangka selesai disalurkan akhir bulan ini, kata Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.

"Peruntukan itu dapat meringankan beban kewangan yang dihadapi peneroka terutamanya dalam menyediakan keperluan persekolahan untuk tahun baharu,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Mohamed Azmin berkata Kementerian Hal Ehwal Ekonomi (MEA) prihatin dengan kesukaran dilalui peneroka Felda apabila harga sawit dan getah berada pada tahap yang rendah.

"Di sebalik segala kemelut melibatkan Felda yang ditinggalkan kerajaan terdahulu, MEA bersama dengan pengurusan baharu Felda telah dan sedang berusaha keras untuk memastikan kebajikan peneroka dan keluarga mereka sentiasa terpelihara," katanya.

Menurutnya, ketika PH mengambil alih kerajaan, simpanan tunai Felda hampir kosong dengan bebanan hutang sebanyak RM8.025 billion.

Mohamed Azmin berkata ini memberi kesan besar kepada aliran tunai Felda seterusnya menjejaskan proses pembayaran kepada peneroka dan pembayaran komitmen lain.

Katanya pihak pengurusan Felda sedaya upaya memastikan segala komitmen tersebut dapat dipenuhi, namun memandangkan jumlah yang perlu ditanggung adalah tinggi dan berterusan, Felda kebelakangan ini menghadapi kesukaran untuk memenuhinya.

"MEA telah mengambil langkah proaktif untuk mengatasi kemelut ini dengan memohon peruntukan khas sebanyak RM77 juta daripada kerajaan. Di atas keprihatinan Perdana Menteri (Tun Dr Mahathir Mohamad), peruntukan khas ini telah diluluskan pada 20 Disember," katanya.

Artikel Berkaitan:

Semalam, Menteri Kewangan Lim Guan Eng mengumumkan peruntukan khas RM77 juta tersebut bagi membantu peneroka Felda melunaskan bayaran-bayaran tertunggak pada tahun semasa.

Jumlah itu merangkumi bayaran khairat kematian sebanyak RM1.2 juta melibatkan waris kepada 120 peneroka yang telah meninggal dunia, manakala RM43 juta pula untuk bayaran tunggakan kepada Felda Technoplant Sdn Bhd bagi kerja-kerja operasi pembangunan ladang peneroka.

Sebanyak RM32.8 juta pula diperuntukkan untuk bayaran sara hidup dan pendahuluan hasil tanam semula yang akan memanfaatkan 38,000 orang peneroka Felda.- Bernama