Tetap garis panduan untuk pengusaha food truck

Gambar hiasan
Gambar hiasan
A
A
A

KUALA LUMPUR - Kerajaan perlu menetapkan satu garis panduan menyeluruh terhadap pengusaha trak makanan atau food truck bagi memudahkan mereka menjalankan perniagaan secara bergerak, kata Pengerusi Persatuan Food Truck Malaysia (MAFTA), Datuk Mohamad Zaini Md Taha.

Beliau berkata, sehingga kini masih ramai pengusaha trak makanan yang tidak memiliki lesen perniagaan sah kerana keliru terhadap garis panduan yang tidak tetap daripada pihak berkuasa tempatan (PBT) yang berlainan apabila mereka bergerak ke kawasan tertentu untuk menjalankan perniagaan.

“Oleh kerana perniagaan mereka adalah secara bergerak, kadangkala mereka keliru apabila peraturan untuk memohon lesen daripada PBT agak berlainan dan ada kalanya mengambil masa yang lama untuk mendapatkan lesen.

“Sedangkan perniagaan mereka hanya dijalankan untuk tempoh yang singkat...jadi ada dalam kalangan mereka mengabaikan proses itu dan terus membayar sewa tapak kepada penganjur ataupun berniaga secara haram tanpa memohon lesen PBT,” katanya ketika dihubungi Bernama.

Katanya, lebih 80 peratus daripada peniaga trak makanan di seluruh negara belum mendapat lesen PBT menyebabkan mereka sering disaman dan disita. “Sehingga kini terdapat 820 peniaga trak makanan yang berdaftar sebagai ahli di bawah MAFTA di seluruh negara.

"Peniaga yang ada tapak tetap daripada PBT, itu memang sudah terjamin, tetapi peniaga trak makanan yang bergerak secara merata inilah sebenarnya perlu diberi pendedahan mengenai garis panduan yang tetap, selain dapat menjamin keselamatan mereka serta berniaga secara sah,” katanya.

Beliau berkata selain itu, ramai juga peniaga trak makanan turut ditindas kerana terpaksa membayar sewa tapak yang mahal kepada penganjur ataupun pemilik tapak trak makanan.

“Selaraskan harga sewa tapak itu, kalau untuk acara tertentu kadar sewa lain, tapi untuk jangka masa panjang, biarlah harga itu ditetapkan dan tidak terlampau mahal,” katanya.

Artikel Berkaitan:

Sementara itu, Pengarah Jabatan Perancangan Korporat Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), Norhaslinda Nordin berkata, pihaknya sentiasa menyediakan program pementoran kepada usahawan trak makanan dengan kerjasama Institut Keusahawanan Negara (Insken) dalam perancangan menu, pemasaran dan kanvas model perniagaan. Beliau berkata, bagi memastikan kebersihan dan keselamatan makanan terjamin, pihaknya turut akan memberi pendedahan terhadap pengurusan makanan bagi memastikan mereka memenuhi garis panduan Bersih, Selamat dan Sihat (BeSS) daripada Kementerian Kesihatan Malaysia.

Bagi permohonan lesen pula, Norhaslinda berkata peniaga trak makanan perlu memohon di bawah kategori 'Penjaja Bergerak' berdasarkan Undang-undang Kecil Pelesenan Penjaja Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur 2016 yang akan diproses dalam tempoh 30 hari bekerja.

"Antara kriteria yang ditetapkan untuk permohonan lesen bergerak ialah warganegara Malaysia berusia 18 tahun dan ke atas, berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), mengambil suntikan tifoid (TY2), kenderaan trak mendapat kelulusan Puspakom dan mendapatkan insurans liabiliti awam.

"Selain itu, sebaik sahaja mendapat lesen sah, mereka hanya boleh menjalankan perniagaan trak mereka di lokasi yang ditetapkan di bawah seliaan DBKL dan dengan kebenaran pengurusan tapak itu," katanya. - Bernama