X

Kindly register in order to view this article
!

Air tangan Raja Permaisuri Agong untuk Rumah Kanak-Kanak Tengku Budriah

Raja Pemaisuri Agong Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah (tengah) bersama anakanda Tengku Puteri Jihan Azizah 'Athiyatullah (kanan) berkenan memasak sendiri bahan-bahan yang akan digunakan untuk membuat bubur lambuk sempena lawatan di Rumah Kanak-kanak Tengku Budriah hari ini. - Foto Bernama
A
A

KUALA LUMPUR - Ramadan tahun ini membawa kenangan indah bagi anak kebajikan Rumah Kanak-Kanak Tengku Budriah apabila Raja Permaisuri Agong Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah berkenan mengunjungi penghuni rumah berkenaan.

Kunjungan Raja Permaisuri Agong bersama anakanda Tengku Puteri Jihan Azizah 'Atiyatullah diiringi Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail merangkap Menteri Pembangunan Keluarga, Wanita dan Masyarakat.

Pada majlis itu, Raja Permaisuri Agong berbesar hati berkongsi air tangannya memasak bubur lambuk menggunakan resepi istimewa baginda sebagai juadah berbuka puasa untuk rumah perlindungan itu.

Baginda kemudian berangkat melawat kediaman rumah perlindungan itu yang menempatkan 117 kanak-kanak berbilang kaum yang kurang bernasib baik, berusia bawah 12 tahun.

Raja Permaisuri Agong turut berkenan menyampaikan bantuan kepada 100 penerima daripada rumah kebajikan itu, sumbangan daripada Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan serta Ahmad Zaki Resources Berhad (AZRB).

Sementara itu, Ketua Pengarah Jabatan Kebajikan Masyarakat, Zulkifli Ismail berkata kunjungan itu sememangnya dinantikan penghuni rumah itu dan kegembiraan jelas terpancar di wajah mereka.

"Kami merasa bersyukur kerana Raja Permaisuri Agong sudi untuk bertemu dengan anak ini dan kanak-kanak sangat teruja dapat bertemu Baginda. Raja Permaisuri Agong amat prihatin dan meluangkan masa yang lama di bilik bayi dan banyak berinteraksi dengan kanak-kanak di sini.

"Raja Permaisuri Agong turut memberikan nasihat dan pandangan kepada kami bagi mempertingkatkan perkhidmatan serta rancangan pada masa hadapan dari segi pendidikan dan kebajikan kerana bantuan pada peringkat awal penting agar mereka berjaya pada masa hadapan," katanya kepada Bernama.

Rumah Kanak-Kanak Tengku Budriah menempatkan anak yang kurang bernasib baik dari pelbagai latar belakang antaranya diabaikan, didera, dibuang, terlibat dengan aktiviti pengemisan serta perebutan hak penjagaan.

Mula beroperasi pada 1963, rumah kebajikan itu telah dirasmikan oleh Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong ketiga, Tengku Budriah Almarhum Tengku Ismail dan diwartakan sebagai tempat selamat bagi pemeliharaan dan perlindungan kanak-kanak di bawah Seksyen 54 Akata kanak-Kanak 2001. -Bernama


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!