Ikmal Hisham gesa Speaker panggil, tegur jurugambar PM

Laporan Sinar Harian pada September lalu.
Laporan Sinar Harian pada September lalu.
A
A
A

KUALA LUMPUR - Datuk Seri Ikmal Hisham Abdul Aziz (PN-Tanah Merah) menggesa Yang Dipertua Dewan Rakyat memanggil dan menegur jurugambar Perdana Menteri susulan gambar beliau didakwa menghisap vape yang tular baru-baru ini.

Beliau yang sekali lagi menegaskan tidak menghisap vape dan bukan perokok berkata, tindakan itu adalah sebagai pengajaran kepada jurugambar tersebut.

Tegas beliau, imejnya perlu dibersihkan selepas menerima pelbagai kecaman di media sosial baru-baru ini.

"Adakah Speaker telah memanggil jurufoto tersebut, saya percaya jurufoto yang profesional tidak akan ambil gambar hanya sekeping dan apakah ada semakan melalui CCTV (kamera liat tertutup) dibuat?

"Ini imej saya yang tercemar sebab itu saya minta juga Speaker... kalau terbukti saya tidak hisap vape, teguran perlu diberi kepada orang luar tidak kira jurufoto dan yang dibenarkan masuk jangan buat viral," katanya.

Tambahnya, berdasarkan Peraturan Mesyuarat Seksyen 9, ia jelas membuktikan tindakan jurugambar berkenaan adalah salah kerana menyebarkan gambar sekali gus mencetuskan fitnah.

Terdahulu, Ikmal mengesahkan telah menerima surat daripada Speaker Dewan Rakyat mengatakan bahawa tidak dapat disahkan beliau menghisap vape.

Turut menyuarakan gesaan berkenaan ialah Datuk Seri Takiyuddin Hassan (PN-Kota Bharu).

Artikel Berkaitan:

Beliau menyifatkan tindakan jurugambar berkenaan seolah-olah 'paparazi' yang sengaja mahu mencari salah Ahli Dewan tertentu. - Awani