Perlumbaan drag: PJS siasat jika ada unsur pelanggaran akta

Laporan Sinar Harian pada Selasa.
Laporan Sinar Harian pada Selasa.
A
A
A

PEJABAT Pesuruhjaya Sukan (PJS) akan menjalankan siasatan terperinci terhadap penganjuran perlumbaan ‘Malaysia Drag Bike National ET Record Championship Road Tour 2023’ selepas didapati tidak mendapat kelulusan badan pengelola sukan permotoran negara.

PJS dalam kenyataan pada Selasa memaklumkan semakan awal mendapati kejohanan itu tidak mendapat kebenaran Persatuan Sukan Bermotor Malaysia (MAM) dan siasatan terperinci akan dijalankan di bawah Akta Pembangunan Sukan 1997 (Akta 576) sama ada terdapat sebarang pelanggaran akta.

"Semua pihak diseru untuk mendapatkan status penganjuran acara sukan yang disertai dengan pihak PJS bagi memastikan semua aspek keselamatan dititikberatkan. PJS sentiasa bekerjasama dengan MAM bagi memastikan keselamatan aktiviti sukan bermotor sentiasa terpelihara.

"Sekiranya memerlukan maklumat lanjut orang ramai boleh merujuk kepada PJS menerusi talian 03-89944800 atau e-mel pps_hq@kbs.gov.my,” menurut kenyataan itu.

Kejohanan berlangsung di Pekan, Pahang itu bertukar tragedi selepas insiden yang menyebabkan pelumba drag, Muhammad Hattem Rashdi, 22, meninggal dunia apabila motosikal ditungganginya terbabas pada hari pertama perlumbaan di Litar Speedway pada jam 12.30 tengah malam, Ahad lepas.

Mangsa yang mewakili ESR Motor menerima rawatan di Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA), Kuantan dan menghembuskan nafas terakhir pada petang semalam selepas bertarung nyawa lebih 12 jam. - Bernama

ARTIKEL BERKAITAN:

Perlumbaan drag ragut nyawa tiada pengiktirafan MAM

Artikel Berkaitan:

Ribuan iringi perjalanan terakhir Hattem

Pelumba drag maut, penganjur perlu ambil tanggungjawab - KBS

Pelumba drag Hattem Rashdi maut kemalangan di litar lumba