Enggan terima pembaharuan, Tunisia dihimpit masalah kewangan

Dr Ayemn Boughanmi (kiri) sewaktu menghadiri Persidangan Islam dan Kebebasan Antarabangsa (ILN) ke-10, di Kuala Lumpur pada Selasa.
Dr Ayemn Boughanmi (kiri) sewaktu menghadiri Persidangan Islam dan Kebebasan Antarabangsa (ILN) ke-10, di Kuala Lumpur pada Selasa.
A
A
A

KUALA LUMPUR - Keengganan Tunisia untuk menerima pembaharuan yang bermanfaat kepada ekonomi telah menjejaskan kedudukan kewangan negara.

Penyelidik dan profesor di Universiti Tunisia, Dr Ayemn Boughanmi menggunakan metafora ‘lima minit lagi’ untuk menggambarkan bagaimana Tunisia telah menangguhkan perubahan ekonomi penting untuk tempoh yang panjang semasa Persidangan Islam dan Kebebasan Antarabangsa (ILN) ke-10, di sini pada Selasa.

Beliau menyatakan bahawa hutang awam yang semakin meningkat, telah melonjak kepada 85 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) sehingga menimbulkan kebimbangan dalam kalangan rakyat.

"Sebahagian besar hutang ini adalah luaran, bermakna ia mesti dibayar balik dalam mata wang keras, memberi tekanan besar kepada rizab pertukaran asing Tunisia," katanya.

Persidangan itu dianjurkan Yayasan ILN dengan kerjasama organisasi seperti Atlas Network, the Network for a Free Society, Amanie Advisors, Emir Research dan Institute for Leadership and Development Studies (LEAD).

Ayemn turut menghuraikan bahawa Fitch Ratings telah menurunkan taraf hutang awam Tunisia, menunjukkan status dengan pandangan negatif.

Penurunan taraf yang membimbangkan ini menjadikan Tunisia semakin sukar untuk menarik pelaburan asing.

"Dalam usaha untuk mengelakkan bencana ekonomi, Tunisia terlibat dalam rundingan berpanjangan dengan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF), menghasilkan perjanjian peringkat pegawai pada Oktober 2022," katanya.

Artikel Berkaitan:

Perjanjian itu dilihat sebagai talian hayat untuk mengelakkan senario terburuk.

Bagaimanapun, Presiden Tunisia, Kais Saied, yang secara tidak dijangka menolak perjanjian itu dan menyatakan kebimbangan mengenai pengaruh asing ke atas dasar cukai, menyebabkan negara itu dalam kesempitan yang teruk.

"Beliau tidak menerima cukai daripada dunia asing dan Tunisia, sebagai sebuah negara yang berdaulat, akan bergantung kepada diri kita sendiri dan sudah tentu, tanpa menyatakan sumber mana yang dia berhasrat untuk menggerakkan ekonomi bagi memenuhi hasrat itu," kata Ayemn.

Walaupun menolak perjanjian IMF, presiden tidak memberikan peta jalan yang jelas tentang bagaimana Tunisia berhasrat untuk menggerakkan sumber yang diperlukan dalam menangani cabaran ekonomi yang semakin meningkat.

Ayemn turut menyatakan kebimbangannya, kerana Tunisia tidak mengamalkan budaya mesra liberal, yang boleh menyumbang kepada kemelesetan ekonominya.

"Tunisia adalah salah satu negara paling antiliberal yang saya boleh bayangkan. Dari segi budayanya, golongan elitnya dan kebanyakan mereka menganggap bahawa perkataan liberalisme itu sendiri adalah satu penghinaan.

"Semua orang bersetuju terdapat konsensus bahawa Tunisia perlu mengubah model pembangunannya. Tetapi setelah berkata demikian, tiada siapa yang akan memberitahu anda dengan tepat ke arah mana kita harus pergi," katanya.

Beliau menambah bahawa budaya antiliberal bermakna ekonomi adalah 'semacam tabu'.

“Golongan intelektual sama sekali menentang cara ini kerana dengan mengamalkan wacana antiliberal, mudah bagi mereka untuk mengambil kedudukan radikal sambil tidak melakukan apa-apa dan ahli politik takut dengan sebarang langkah yang bertentangan dengan pendapat umum.

“Apabila krisis semakin mendalam dan masa depan ekonomi Tunisia masih tidak menentu, rayuan negara untuk ‘lima minit lagi’ menjadi semakin terdesak, mengharapkan penyelesaian yang boleh membantu Tunisia melepaskan diri daripada ‘guillotine’ ekonomi yang dihadapinya sekarang,” katanya.