'Saya bukan pengkhianat, bayang Sarawak ada mata wang sendiri' - Nanta

Alexander Nanta Linggi - Foto Bernama
Alexander Nanta Linggi - Foto Bernama
A
A
A

SHAH ALAM - Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi membayangkan kemungkinan Sarawak bakal memperkenalkan mata wang sendiri susulan ekonomi yang tidak menentu di Malaysia.

Beliau berkata, ia antara langkah yang boleh dipertimbangkan jika ekonomi kurang memberangsangkan berterusan.

“Jika ekonomi Sarawak begitu baik namun ekonomi negara sebaliknya, mungkin negeri ini akan mempunyai mata wang sendiri.

“Saya berharap orang ramai tidak menggelarnya pengkhianat negara. Tetapi saya bercakap dengan serius. Jika kita begitu baik dalam membangunkan ekonomi, secara pengiraan ekonomi negara sepatutnya kukuh,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika siaran podcast khas dengan Bual Studio dan Reka Sound untuk Merdeka dan Hari Malaysia bertajuk 'Dari Malaya ke Malaysia: 60 Tahun'.

Nanta yang juga Setiausaha Agung Gabungan Parti Sarawak (GPS) menegaskan bahawa pendapatan keseluruhan termasuk ekonomi Sarawak meningkat tetapi perlu menganalisis dengan lebih terperinci tahap kehidupan rakyat sebelum melaksanakannya.

“Jika Sarawak lebih baik daripada yang lain, kenapa tidak (perkenalkan mata wang sendiri)? Ini yang saya cuba tekankan.

"Bagaimanapun, apabila meneliti pendapatan per kapita, ternyata masih terdapat kawasan di mana rakyat terus mengalami kemiskinan," ujarnya.

Artikel Berkaitan:

Dalam pada itu, Nanta juga menyatakan bahawa Sarawak diketuai oleh Premier Sarawak, Tan Sri Abang Johari Tun Openg merupakan pemimpin yang kuat dan berkebolehan dalam melonjakkan ekonomi negeri itu ke tahap yang lebih tinggi.

Pada Julai, Abang Johari memaklumkan negeri kenyalang itu kini diiktiraf sebagai antara berpendapatan tinggi berdasarkan data terkini Bank Dunia.

Menurut Ketua Ahli Ekonomi Malaysia Bank Dunia, Dr Apurva Sanghi, Sarawak kini sebuah negeri berpendapatan tinggi kerana pendapatan negara kasar (GNI) per kapitanya melebihi AS$13,205 (RM61,608).