Polis siasat kes bacaan doa tular

Allaudeen
Allaudeen
A
A
A

KUALA LUMPUR - Polis menerima satu laporan berkenaan tindakan seorang lelaki yang membaca doa dalam satu majlis yang turut disertai upacara keagamaan penganut lain.

Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Allaudeen Abdul Majid berkata, laporan itu diterima pihaknya pada 22 Ogos.

“Setakat ini, kita terima satu laporan berhubung insiden berkenaan.

“Siasatan berhubung laporan itu dilakukan oleh pihak Unit Siasatan Jenayah Terkelas (USJT) Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur di sini pada Jumaat.

Beliau berkata, masyarakat dinasihat agar tidak membuat sebarang andaian mengenai kes terbabit.

Jelas beliau, sebaliknya, periksa dahulu sebelum membuat keputusan untuk tularkannya.

"Jangan jari jemari terlalu laju untuk tularkan sesuatu isu. Apabila tular, kesannya sangat besar, semak kesahihan berita dan implikasinya," ujarnya.

Pada Rabu, Sinar Harian melaporkan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) akan melakukan siasatan lanjut berhubung isu terbabit bagi memastikan amalan itu tidak mengandungi unsur menyalahi pandangan hukum atau fatwa.

Artikel Berkaitan:

Dalam kes berlainan, mengulas mengenai insiden tarian gelek separuh bogel di Bukit Bintang, di sini, yang tular di media sosial, baru-baru ini, Allaudeen berkata, pihak Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) sudah mengambil tindakan berhubung isu itu.

“Tindakan sudah diambil oleh DBKL. Malah, premis itu juga sudah ditutup,” katanya.

Sebelum itu, satu rakaman video memaparkan beberapa wanita menari tarian gelek dengan pakaian menjolok mata di Bukit Bintang tular di media sosial Facebook.