Usaha tukar kerajaan persekutuan boleh berlaku - Abdul Hadi

Abdul Hadi ketika ditemui pemberita selepas Majlis Pengumuman Keputusan PRN pada malam, Sabtu.
Abdul Hadi ketika ditemui pemberita selepas Majlis Pengumuman Keputusan PRN pada malam, Sabtu.
A
A
A

MARANG - Usaha menukar kerajaan persekutuan boleh berlaku walaupun Perikatan Nasional (PN) hanya memenangi pilihan raya negeri (PRN) di tiga negeri.

Presiden Pas, Tan Sri Abdul Hadi Awang berkata, meskipun PN tidak memenangi tiga negeri lain seperti Pulau Pinang, Selangor dan Negeri Sembilan, namun gabungan tersebut telah memperoleh banyak kerusi pada PRN ini.

"Walau tak menang, banyak kerusi kita dapat. Ini berlaku lonjakan baharu dan akan beri perubahan (kerajaan bertukar).

"Maknanya menunjukkan sokongan kepada PH merosot. Kita dapati peratus undi yang merosot ini menunjukkan protes undi pada PH," katanya kepada pemberita selepas Majlis Pengumuman Keputusan PRN oleh Pas Terengganu di Dewan Tok Guru, Masjid Rusila di sini pada malam Sabtu.

Pada 9 Ogos lepas, Abdul Hadi menyatakan kemenangan PN di enam PRN pada 12 Ogos memungkinkan berlakunya perubahan kepada kerajaan pusat.

Abdul Hadi mendakwa, kemungkinan itu berlaku dengan mengambil kira terdapat ahli Parlimen daripada UMNO serta dari Sabah dan Sarawak akan menyokong gabungan tersebut nanti.

Mengulas lanjut, Ahli Parlimen Marang itu berkata, perubahan menukar kerajaan boleh berlaku memandangkan negeri terlibat merupakan kerajaan campuran termasuk ada parti politik yang mengalami krisis dalaman parti.

Beliau juga mendakwa ahli Parlimen dari Barisan Nasional serta Sabah dan Sarawak menunjukkan rasa kurang selesa berada dalam kerajaan sedia ada.

Artikel Berkaitan:

"Mereka seperti jadi pembangkang dalam kerajaan dan itu yang berlaku. Keadaan ini kita harap akan memberi perubahan untuk mendukung pada kita mendapat majoriti sehingga dapat ambil alih kerajaan.

"Ini amalan biasa dalam demokrasi. Undi tak percaya, ambil akuan bersumpah (SD) dan sebagainya, ia boleh berlaku," jelasnya.

Ikuti maklumat terkini Pilihan Raya Negeri (PN) di enam negeri di sini!