'Saya sedang menunggu laporan penuh' - Saifuddin Nasution

Saifuddin Nasution memaklumkan sedang menunggu laporan penuh berhubung insiden kekecohan di KLIA libat King Sing pada Jumaat.
Saifuddin Nasution memaklumkan sedang menunggu laporan penuh berhubung insiden kekecohan di KLIA libat King Sing pada Jumaat.
A
A
A

SHAH ALAM - Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail memaklumkan sedang menunggu laporan penuh berhubung insiden kekecohan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) melibatkan Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Datuk Seri Tiong King Sing pada Jumaat.

Memetik laporan media, Saifuddin berkata, tindakan itu diambil sebelum memutuskan langkah seterusnya bagi isu berkenaan.

“Saya sedang menunggu laporan penuh,” katanya pada Jumaat.

Sebelum ini, Sinar Harian melaporkan suasana di balai ketibaan KLIA bertukar kecoh apabila seorang individu dipercayai menteri cuba membebaskan seorang pelawat China yang ditahan Jabatan Imigresen pada Khamis.

Pada Jumaat, King Sing mengakui bahawa dirinya merupakan individu yang dimaksudkan susulan kekecohan tersebut.

Bagaimanapun, beliau menafikan tuduhan bahawa kekecohan yang timbul itu bukanlah seperti dilaporkan yang mana menuntut Jabatan Imigresen membebaskan pelawat dari China.

Menurut beliau, kehadirannya di KLIA itu adalah untuk melakukan pemantauan, namun telah membawa kepada pembongkaran budaya rasuah dalam kalangan pegawai di lapangan terbang.

ARTIKEL BERKAITAN: Tular menteri didakwa buat kecoh di KLIA

Belum terima laporan menteri buat kecoh di KLIA - Anthony

Kerajaan, pihak berkuasa digesa siasat kes menteri buat kecoh di KLIA - Cuepacs

Menteri akui kekecohan, dakwa berlaku isu rasuah di KLIA

Ketua Pemuda UMNO gesa PM pecat menteri buat kecoh di KLIA