Rasuah libat penguat kuasa kini semakin 'tenat'

Rasuah dalam kalangan penguat kuasa kini didakwa berada dalam keadaan yang begitu ‘tenat’. Gambar kecil: Osman
Rasuah dalam kalangan penguat kuasa kini didakwa berada dalam keadaan yang begitu ‘tenat’. Gambar kecil: Osman
A
A
A

SHAH ALAM - Rasuah dalam kalangan penguat kuasa kini didakwa berada dalam keadaan yang begitu ‘tenat’ disebabkan menjaga kepentingan peribadi dan bukannya negara serta organisasi.

Pengerusi Yayasan Anti Rasuah Malaysia (YARM) Pulau Pinang, Datuk Osman Hussain berkata, isu sogok sebenarnya bukan sahaja melibatkan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) tetapi juga Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan sebagainya.

“Secara peribadi saya berasakan bahawa rasuah melibatkan penguat kuasa kini semakin membimbangkan apabila media melaporkan ramai anggota ditahan angkara perbuatan tidak bermoral itu.

“Bukan itu sahaja, kalau kita lihat secara lebih menyeluruh, agensi agama juga ada terlibat rasuah kerana kini ia seolah-olah menjadi satu budaya,” katanya kepada Sinar Harian.

Sebelum ini, Sinar Harian melaporkan seorang pegawai Maritim Malaysia mengaku bersalah atas lima pertuduhan menerima rasuah daripada pemilik bot di Mahkamah Sesyen Ipoh.

Tertuduh, Kamarulnizam Mohd Din, 49, didakwa menerima rasuah daripada pemilik-pemilik bot dan runner di sekitar negeri Kedah serta Perlis dengan nilai keseluruhan RM8,000 semasa bertugas sebagai pegawai maritim di Zon Maritim Kuala Perlis.

Osman berkata, maruah dan nama baik negara perlu menjadi keutamaan dalam mencegah rasuah.

“Kita perlu tegas dan berpegang kepada pendirian dalam melaksanakan operasi membanteras rasuah.

"Kita mesti adil dan saksama dalam membawa isu berkaitan rasuah ke mahkamah untuk perbicaraan tanpa memilih bulu serta kroni.

“Paling utama, permasalahan itu hendaklah dibanteras sehingga ke akar umbi tanpa mengira siapa pelakunya kerana hanya dengan itu rasuah boleh diatasi,” tegas beliau.

Pada masa sama, Osman berkata, setiap tindakan pencegahan dan penguatkuasaan yang dilakukan oleh mana-mana agensi kerajaan berkaitan perlu disokong.

Jelasnya, sekiranya rasuah tidak dibendung, ia akan menjadi parah sehingga boleh menggadaikan negara, bangsa dan agama.