Pengerusi MyWatch dilepas dan dibebaskan

Sanjeevan (kanan) dilepas dan dibebaskan oleh Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur pada Jumaat, atas dua pertuduhan membuat dan memulakan penghantaran komunikasi palsu berkaitan Polis Diraja Malaysia (PDRM) di laman Twitter, tiga tahun lalu.
Sanjeevan (kanan) dilepas dan dibebaskan oleh Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur pada Jumaat, atas dua pertuduhan membuat dan memulakan penghantaran komunikasi palsu berkaitan Polis Diraja Malaysia (PDRM) di laman Twitter, tiga tahun lalu.
A
A
A

KUALA LUMPUR - Pengerusi Badan Bertindak Pemantau Jenayah Malaysia (MyWatch), Datuk R Sri Sanjeevan dilepas dan dibebaskan oleh Mahkamah Sesyen, di sini pada Jumaat, atas dua pertuduhan membuat dan memulakan penghantaran komunikasi palsu berkaitan Polis Diraja Malaysia (PDRM) di laman Twitter, tiga tahun lalu.

Hakim, Datuk M M Edwin Paramjothy memutuskan demikian selepas mendapati pihak pendakwaan gagal membuktikan kes prima facie terhadap Sanjeevan, 39, selaku Orang Kena Saman (OKS), di akhir kes pendakwaan.

"OKS dilepas dan dibebaskan daripada kedua-dua pertuduhan tanpa perlu dipanggil membela diri dan wang jaminan dikembalikan,” katanya.

Dalam kes ini, Timbalan Pendakwa Raya, Nurilya Ellyna Nor Azmal manakala peguam, S Preakas dan Miguel Sequerah mewakili Sanjeevan.

Perbicaraan kes itu yang bermula Jun 2020 lalu, telah memanggil lapan saksi pendakwaan.

Pada 5 Jun 2020, Sanjeevan didakwa secara sedar membuat dan memulakan penghantaran komunikasi palsu berkaitan PDRM.

Ia didakwa dengan niat menganiayai orang lain melalui aplikasi Twitter @SanjeevanSS dan dibaca di Pejabat Komunikasi, Aras 2, Menara 1, Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, di sini, pada 7 April 2020, pada jam 3.15 petang.

Ahli perniagaan itu juga dituduh melakukan perbuatan sama melalui aplikasi Twitter @My_CrimeWatch yang dibaca pada 17 Mei 2020, 8.15 pagi di Jabatan Siasatan Jenayah Komersial, Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, Tingkat 27, Menara KPJ, di sini.

Dia dituduh melakukan kedua-dua kesalahan itu, pada 18 Mac, 4.20 petang dan 16 Mei 2020, pada 9.07 malam mengikut Seksyen 233(1)(a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998, jika disabitkan kesalahan boleh boleh dihukum penjara maksimum setahun atau denda atau kedua-duanya.

Sanjeevan ketika ditemui pemberita bersyukur dengan keputusan hari ini dan berterima kasih kepada pasukan peguam sepanjang mengendalikan kes tersebut.