SAINS baiki lima tangki, tangani gangguan air di Port Dickson

Aminuddin - Foto Bernama
Aminuddin - Foto Bernama
A
A
A

SEREMBAN - Syarikat Air Negeri Sembilan (SAINS) sedang membaiki lima tangki air di Port Dickson bagi menyalurkan bekalan air yang lebih baik dan berterusan kepada penduduk di kawasan tinggi.

Menteri Besar, Datuk Seri Aminuddin Harun berkata, ia sekali gus menangani masalah gangguan air yang kerap berlaku di beberapa kawasan di daerah itu sehingga menyukarkan penduduk menjalani kegiatan harian.

"Ia bukan kerana isu air menyebabkan air tiada tetapi tekanan air yang rendah dan tidak sampai ke kawasan tinggi. Sekarang ini kita (SAINS) sedang baiki dan akan ambil sedikit masa lagi, di kawasan lain tidak kerap berlaku masalah ini, Port Dickson sahaja.

"Harap penduduk sekitar bersabar kerana ia akan diselesaikan nanti,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan bantuan khas kewangan sempena Aidilfitri kepada 88 ahli majlis daerah dengan masing-masing menerima RM1,000 di sini pada Rabu.

Aminuddin yang juga Pengerusi SAINS turut meminta agensi berkenaan bersedia selain mengaktifkan pelan tindakan kontingensi bagi memantau dan menangani sebarang gangguan bekalan air di seluruh negeri sempena Aidilfitri.

"Penggunaan air akan tinggi di semua daerah dan terpaksa salur tekanan air agak kuat supaya air sampai ke rumah-rumah. Jadi, akan ada risiko berlaku pair pecah sebab banyak paip sudah lama... bukan mudah nak tukar kerana kos tinggi, ia antara isu di semua negeri,” katanya. - Bernama