Aktiviti luar bilik darjah dibatalkan jika bacaan IPU tidak sihat

Pihak sekolah perlu membatalkan semua aktiviti luar bilik darjah jika bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) melebihi 101.
Pihak sekolah perlu membatalkan semua aktiviti luar bilik darjah jika bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) melebihi 101.
A
A
A

SEREMBAN - Pihak sekolah perlu membatalkan semua aktiviti luar bilik darjah jika bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) melebihi 101, kata Timbalan Menteri Pendidikan Lim Hui Ying.

Beliau berkata, tindakan itu merupakan prosedur operasi standard (SOP) sedia ada Kementerian Pendidikan (KPM) dan surat pekeliling turut dikeluarkan di setiap Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) serta Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) bagi tindakan lanjut.

"Sekiranya bacaan IPU meningkat hingga 200 ke atas KPM akan mengarahkan sekolah ditutup. Bacaan IPU 101 ke atas adalah tidak sihat, jadi jika ia berlaku sebarang aktiviti di luar bilik darjah tidak dibenarkan.

"Pada masa sekarang semua pelajar dinasihatkan memakai pelitup muka, kerap minum air serta mengurangkan aktiviti ketika cuaca panas,” katanya kepada pemberita selepas melakukan lawatan di Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (C) Kampung Baru Rahang di sini pada Selasa.

Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim Nik Nazmi Nik Ahmad dilaporkan berkata, jerebu dijangka lebih serius pada tahun ini berbanding dalam tempoh tiga tahun lepas apabila aktiviti perladangan dan industri kembali beroperasi seperti sedia kala.

Terdahulu, Hui Ying turut melawat SJK Tamil (T) Lobak dan SJK (C) San Min bagi menyampaikan bantuan RM200,000 bagi setiap sekolah tersebut untuk pembangunan dan penyelenggaraan perluasan Program Pendidikan Khas Integrasi (PPKI).

Hui Ying berkata, terdapat 4,620 sekolah yang mempunyai sekurang-kurangnya satu kemudahan mesra orang kurang upaya (OKU) sama ada susur landai, susur tangan, tandas OKU dan parkir OKU.

"KPM sedang meningkatkan pengetahuan dan kemahiran pegawainya bagi pemantauan secara berkesan serta berterusan demi memastikan semua sekolah dilengkapi kemudahan dan infrastruktur yang bersesuaian untuk murid berkeperluan pendidikan khas (MBPK) selaras dengan piawaian ditetapkan,” katanya.

Menurutnya, KPM juga menyediakan laluan khas bagi calon MBPK mengikuti pengajian di Institut Pendidikan Guru (IPG) dalam pelbagai bidang pengkhususan untuk keperluan di sekolah rendah.

"Calon MBPK yang ingin memohon hendaklah sihat tubuh badan, boleh mengurus diri sendiri, aktif dalam kegiatan kokurikulum dan berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM),” katanya.

Katanya, seramai 62 orang graduan dalam bidang Pendidikan Khas Masalah Pembelajaran akan menamatkan pengajian di IPG pada Mei ini.- Bernama