Remaja maut tertimbus telaga: Bapa didakwa abai anak

Laporan Sinar Harian pada 23 Disember lalu.
Laporan Sinar Harian pada 23 Disember lalu.
A
A
A

TEMERLOH - Seorang bapa dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini pada Jumaat atas pertuduhan mengabaikan anak kandungnya hingga menyebabkan kematian pada 23 Disember lalu.

Bagaimanapun tertuduh tidak mengaku bersalah atas pertuduhan pengabaian ke atas kanak-kanak hingga menyebabkan kematian.

Pada 23 Disember lalu, seorang remaja berusia 15 tahun meninggal dunia dipercayai tertimbus dalam telaga bersebelahan rumah di Lanchang di sini selepas diarahkan bapanya masuk ke dalam telaga yang baru digali sedalam 10 kaki untuk membaiki alat di dalam telaga berkenaan.

Ketua Polis Daerah Temerloh, Asisten Komisioner Mohd Azhar Mohd Yusoff berkata, pertuduhan itu dilakukan selepas mendapat arahan Timbalan Pendakwa Raya Negeri Pahang pada Khamis di bawah Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-kanak 2001 selepas kertas siasatan dibuka pada 23 Disember tahun lalu.

Menurutnya, tertuduh dibebaskan dengan jamin mahkamah sebanyak RM5,000.

"Ibu bapa atau penjaga yang mendedahkan kanak-kanak kepada sebarang cara yang mungkin menyebabkan mereka mengalami kecederaan fizikal atau emosi boleh didakwa mengikut Akta Kanak-kanak 2001," jelas beliau.

Artikel Berkaitan: