LGBT perlu dibendung semua pihak - Pas Selangor

Dr Ahmad Yunus Hairi
Dr Ahmad Yunus Hairi
A
A
A

SHAH ALAM - Penularan pemikiran songsang lesbian, gay bisexual dan transgender (LGBT) perlu dibendung semua pihak daripada terus merosak budaya, nilai dan idealisma generasi baru.

Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Dr Ahmad Yunus Hairi berkata, kerajaan turut digesa mengambil tindakan lebih proaktif bagi mengekang penularan promosi, merekrut anak muda menyertai dan mendanai aktiviti berkait LGBT di negeri ini khususnya.

Menurutnya, program berkait LGBT yang dijangka dianjurkan pada 30 Mac ketika bulan Ramadan membangkitkan kemarahan dan mewujudkan suasana tidak harmoni ketika Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berada di luar negara menunaikan umrah.

“Pas Selangor mengajak semua pihak termasuk wakil agama untuk bersama-sama membendung penularan pemikiran songsang LGBT ini daripada terus merosak budaya, nilai dan idealisma generasi baru dalam membina negeri Selangor lebih bersih dan sejahtera melalui tanda pagar #menoktahkanLGBTtiadaHIV,” katanya dalam satu kenyataan pada Jumaat

Dalam pada itu, Ahmad Yunus berkata, Ketua Pemuda Pas, Ahmad Fadhli Shaari telah mendedahkan promosi program Thai Hot Guy di Dewan Rakyat, Rabu lepas.

Menurutnya, ia diikuti kenyataan media oleh Setiausaha Agung parti, Datuk Seri Takiyuddin Hassan bagi menggesa kerajaan mengambil tindakan tegas ke atas penganjuran program tidak bermoral itu bagi menghormati bulan Ramadan.

Beliau menambah promosi itu juga telah mengundang bantahan Pas Bukit Bintang selain menjadi trending di Twitter melalui ucapan di laman Twitter Ketua Penerangan Pas Gombak, Dr Fairuz Azmi sehingga 60 laporan polis dibuat.

“Justeru Pas Selangor mengucapkan tahniah atas ketegasan pihak PDRM yang ditunjukkan oleh Ketua Polis Daerah Wangsa Maju, Superintendan Ashari Abu Samah sehingga membawa kepada pembatalan program berkait LGBT dan permohonan maaf daripada pemilik sebuah kelab malam di Jalan Tun Razak di ibu kota,” katanya.