[VIDEO] Petisyen PRU15: Waran tangkap terhadap Mohd Nor terbatal

Nohd Nor
Nohd Nor
A
A
A

KUALA TERENGGANU - Mahkamah Pilihan Raya Terengganu membatalkan waran tangkap yang dikeluarkan terhadap Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Payong, Mohd Nor Hamzah selepas gagal hadir dalam perbicaraan Petisyen Pilihan Raya Umum Ke15 (PRU15) Parlimen Marang Khamis lalu.

Peguam, Datuk Seri Takiyuddin Hassan berkata, waran tangkap itu terbatal setelah Mohd Nor hadir ke mahkamah untuk memberi keterangan berhubung kes itu pada Ahad.

"Waran tangkap terbatal apabila hadir. Ia belum lagi dilaksanakan dan perbicaraan akan bersambung hari ini (Ahad) hingga Khamis," katanya ketika ditemui pemberita di pekarangan mahkamah di sini, pada Ahad.

Jelas beliau, kedua-dua pihak iaitu responden dan pempetisyen bersetuju supaya saksi bagi kedua-dua pihak dipanggil sekiranya terdapat ruang untuk berbuat demikian.

"Pihak pempetisyen masih mempunyai tiga saksi yang belum dipanggil tapi mahkamah membenarkan kita memanggil saksi responden dulu, tak ikut aturan biasalah (kebiasaan).

" Ia dipersetujui oleh pihak kita (responden) dan pihak pempetisyen. Bila ada ruang kosong di mahkamah saksi yang berkelapangan boleh ambil (tampil). Selepas ini (mahkamah) akan panggil saksi pihak pempetisyen," ujar beliau.

Dalam perkembangan sama, Presiden Pas, Tan Sri Abdul Hadi Awang dan Mohd Nor hadir ke Mahkamah Tinggi Kuala Terengganu, di sini bagi memberi keterangan berhubung petisyen PRU15 Parlimen Marang.

Artikel Berkaitan:

Abdul Hadi menuruni tangga selepas selesai memberi keterangan di Mahkamah Pilihan Raya Terengganu pada Ahad.
Abdul Hadi menuruni tangga selepas selesai memberi keterangan di Mahkamah Pilihan Raya Terengganu pada Ahad.

Kedua-duanya tiba di mahkamah kira-kira jam 9 pagi pada Ahad.

Mohd Nor tampil ke mahkamah berikutan waran tangkap dikeluarkan oleh Mahkamah Pilihan Raya Terengganu disebabkan beliau gagal hadir untuk memberi keterangan bersabit kes itu pada Khamis lalu.

Hakim Datuk Hassan Abdul Ghani yang bersidang sebagai Hakim Pilihan Raya mengeluarkan perintah itu selepas peguam pempetisyen, Muhammad Amin Othman memohon satu waran tangkap dikeluarkan terhadap beliau.

Sementara itu, dalam perkembangan sama, Abdul Hadi tampil buat kali pertama pada Ahad bagi memberi keterangan berhubung kes berkenaan.

Pada 12 Februari lalu, Mahkamah Pilihan Raya Terengganu menolak bantahan awal yang dikemukakan Abdul Hadi untuk membatalkan petisyen keputusan Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) bagi Parlimen Marang yang difailkan calon BN.

Hassan kemudian menetapkan 6 hingga 21 Mac sebagai tarikh perbicaraan penuh bagi petisyen berkenaan.