Pantai Mawar, Mersing ditutup sementara

Kawasan Pantai Mawar ditutup sementara kepada orang awam susulan operasi SAR seorang pelajar IPTS yang dilaporkan hilang di Pulau Mawar. - Foto Bernama
Kawasan Pantai Mawar ditutup sementara kepada orang awam susulan operasi SAR seorang pelajar IPTS yang dilaporkan hilang di Pulau Mawar. - Foto Bernama
A
A
A

MERSING - Kawasan Pantai Mawar di sini ditutup sementara kepada orang awam bermula Selasa sehingga satu tarikh yang akan dimaklumkan kelak.

Pegawai Daerah Mersing, Mohammed Shakib Ali berkata, penutupan itu susulan operasi mencari dan menyelamat (SAR) seorang pelajar institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) yang dilaporkan hilang selepas dipercayai mendaki bukit seorang diri di Pulau Mawar masih dijalankan oleh pihak berkuasa.

"Perkara ini selari dengan ketetapan telah dikeluarkan oleh pihak berkuasa tentang penutupan kawasan-kawasan rekreasi yang berisiko sepanjang musim Monsun Timur Laut.

"Orang ramai dinasihatkan untuk menjaga keselamatan diri dan keluarga serta patuh kepada setiap arahan yang dikeluarkan pihak berkuasa bagi mengelakkan kejadian tidak diingini berlaku," katanya menerusi notis dimuat naik di Facebook Pejabat Daerah Mersing.

Beliau berkata, sekiranya terdapat sebarang kecemasan, orang ramai boleh menghubungi pihak Jawatankuasa Keselamatan Daerah Mersing di talian 07-7998831.

Laporan mengenai kehilangan Muhamad Akmal Hakimi Ishak, 20, dibuat bapanya di Balai Polis Kluang awal pagi Jumaat (3 Februari) lepas, selepas pemuda itu tidak pulang ke rumahnya di Kluang sejak Rabu (1 Februari).

Polis kemudiannya menerima laporan mengenai penemuan motosikal dipercayai milik mangsa dalam keadaan baik dan tidak berkunci di kawasan berhampiran Pulau Mawar kira-kira jam 11.30 pagi, Jumaat lepas dan melancarkan SAR pada jam 5 petang, hari sama. - Bernama

Artikel Berkaitan: