Gabungan Celcom, Digi bawa kesan positif

Penggabungan antara operasi telekomunikasi Celcom dan Digi memberi impak positif kepada sektor telekomunikasi negara dan permintaan data pendigitalan.
Penggabungan antara operasi telekomunikasi Celcom dan Digi memberi impak positif kepada sektor telekomunikasi negara dan permintaan data pendigitalan.
A
A
A

PROSES penggabungan antara operasi telekomunikasi Celcom Axiata Berhad (Celcom) dan Digi.com Berhad (Digi) telah selesai dilaksanakan memberi impak positif kepada sektor telekomunikasi negara dan permintaan data pendigitalan.

Pengerusi Axiata Group Berhad, Tan Sri Shahril Ridza Ridzuan berkata, penggabungan Celcom Digi itu dijangka menempatkan gabungan tersebut dalam senarai syarikat teknologi tempatan terbesar dalam Bursa Malaysia.

“Celcom Digi bersedia secara strategik untuk melabur dalam pengembangan rangkaian dan menyokong pertumbuhan ekosistem digital Malaysia.

“Kami juga gembira dengan peranan yang boleh dimainkan oleh gergasi teknologi ini memacu pembangunan bakat di sini di halaman belakang kita sendiri, ketika Malaysia mencatatkan kemajuan dalam inovasi 5G, automasi, IoT, AI dan daya tahan siber, antara lain.

“Melangkah ke hadapan, saya yakin bahawa Celcom Digi yang disokong oleh pengalaman global, tadbir urus yang cemerlang piawaian dan kekuatan kewangan Axiata dan Telenor sebagai pemegang saham, berada pada kedudukan yang baik untuk berkhidmat kepada pengguna dan perusahaan Malaysia yang ingin meningkatkan daya saing digital dalam zaman sekarang,” katanya dalam kenyataan pada Rabu.

Dalam pada itu, Shahril berkata, penggabungan itu juga membolehkan Axiata dan Telenor akan sama-sama memegang hak milik dalam Celcom Digi pada 33.1 peratus setiap satu.

Menurutnya, dalam memacu proses penyatuan, pihak-pihak terlibat akan bergerak ke arah pembentukan kelas dunia telekomunikasi digital Malaysia yang menyumbang secara signifikan ke arah pertumbuhan negara ekosistem dan ekonomi digital.

Tambahnya, Celcom Digi juga membentangkan cadangan yang kukuh untuk memacu peralihan negara ke arah masyarakat berpendapatan tinggi yang dibolehkan secara digital melalui gabungan skala, kecekapan, kekuatan kewangan, dan pengalaman dalam memenuhi pelbagai keperluan pengguna Malaysia.

Artikel Berkaitan:

“Bagi pihak Lembaga daripada Axiata, saya ingin mengucapkan tahniah kepada pasukan Celcom Digi atas permulaan baharu ini.

“Ia adalah kemuncak beberapa bulan kerja integrasi yang teliti untuk mencipta Juara Digital Malaysia.

“Kami berterima kasih kepada kerajaan Malaysia, pengawal selia, Telenor dan semua pihak berkepentingan kami ambil langkah berani ini ke hadapan untuk menyampaikan struktur industri yang lebih mampan dengan berkesan memenuhi keperluan masyarakat Malaysia yang semakin berkembang,” ujarnya.