Politik stabil tanda kematangan tinggi rakyat

Majlis Makan Malam Kutipan Dana 2022 sempena Ulang Tahun ke-19 Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur di sini, pada Selasa.
Majlis Makan Malam Kutipan Dana 2022 sempena Ulang Tahun ke-19 Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur di sini, pada Selasa.
A
A
A

SHAH ALAM - Pemulihan kestabilan politik dengan tiada sebarang pergolakan atau kekacauan semasa pertukaran kerajaan apabila Datuk Seri Anwar Ibrahim dilantik sebagai Perdana Menteri memperlihatkan kematangan yang tinggi rakyat Malaysia.

Presiden Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur (KLCAH), Datuk Seri KK Chai berkata, pengalaman ini merupakan satu peristiwa penting dalam pembangunan sistem demokrasi negara.

Justeru, beliau mengharapkan Malaysia dapat bergerak ke depan dengan kestabilan politik dalam tempoh lima tahun akan datang.

“Penguasaan satu parti politik yang wujud sejak berpuluh tahun sudah hilang. Sebaliknya, kini kita dapat lihat kesedaran rakyat terhadap demokrasi dan memulihkan kuasa rakyat, seterusnya membawa perkembangan positif untuk masa depan negara.

“Ini adalah amaran kepada ahli politik supaya tidak mengambil mudah sokongan rakyat.

“Pergolakan politik yang kita alami dalam tempoh empat tahun yang lalu telah membuatkan rakyat lebih menghargai keharmonian dan kestabilan yang diperoleh dengan susah payah serta keadaan ekonomi global hanya akan menjadi lebih tidak menentu kerana perang yang berterusan antara Rusia dan Ukraine serta Covid-19.

“Jadi, kerajaan baharu perlu lebih berkesan dalam menangani situasi ini dengan membantu perniagaan dan rakyat. Paling penting adalah mendengar suara rakyat, pemain industri dan pihak berkepentingan lain sebelum membuat sebarang keputusan,” katanya ketika berucap pada Majlis Makan Malam Kutipan Dana 2022 sempena Ulang Tahun ke-19 Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur di sini, pada Selasa.

Tambah Chai, apabila ekonomi pulih selepas wabak Covid-19, perniagaan menghadapi kekurangan kakitangan yang serius dan banyak syarikat menghadapi dilema mempunyai pesanan tetapi kekurangan tenaga kerja.

Artikel Berkaitan:

Jadi, beliau mengharapkan kerajaan baharu agar lebih praktikal dalam memahami dan mengambil langkah yang lebih berkesan untuk menyelesaikan masalah kekurangan pekerja.

“KLCAH menyeru Menteri Sumber Manusia yang baharu untuk mengambil tindakan segera dan positif untuk berdialog dengan pemain industri bagi mencari penyelesaian praktikal.

“Kerajaan telah menaikkan gaji minimum kepada RM1,500 tahun ini, tetapi tidak ada usaha relatif untuk meningkatkan produktiviti, mengakibatkan peningkatan 30 peratus dalam kos tenaga kerja untuk perniagaan, tetapi tiada peningkatan dalam produktiviti, menambah masalah semua industri,” jelasnya.

Selain itu, beliau turut menggesa Menteri Pelancongan baharu untuk memperkenalkan pelbagai dasar untuk menarik pelancong asing ke Malaysia.

Katanya, pelancongan memainkan peranan yang sangat penting yang menjadi pemangkin dalam meningkatkan ekonomi negara dan boleh menjadi lokomotif ketiga pertumbuhan ekonomi Malaysia.