Pelaburan tidak wujud: Penceramah bebas mengaku tidak bersalah

Muzzamil (kanan) ketika tiba di mahkamah pada Rabu.
Muzzamil (kanan) ketika tiba di mahkamah pada Rabu.
A
A
A

SEREMBAN - Seorang penceramah bebas mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini pada Rabu atas empat pertuduhan pelaburan tidak wujud berjumlah RM187,000 sejak 2019 hingga 2021 yang lepas.

Tertuduh, Muzzamil Soliheen Musa, 45, membuat pengakuan itu sebaik kesemua pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Norshila Kamaruddin.

Berdasarkan kesemua pertuduhan, tertuduh didakwa telah bersetuju menerima deposit antara RM10,000 hingga RM100,000 secara berasingan daripada empat lelaki berbeza berusia 45 hingga 49 tahun sebagai satu pelaburan yang mana tertuduh tidak mempunyai satu lesen yang sah.

Perbuatan itu didakwa dilakukan antara 30 Ogos 2019 hingga 7 September 2021 di empat lokasi iaitu di tiga buah kedai makan sekitar Mantin dan Bandar Baru Nilai serta satu lagi di Taman Seri Rambai, Labu di sini.

Sehubungan itu, tertuduh didakwa di bawah Seksyen 137(1)Akta Perkhidmatan Kewangan 2013(Akta 758) dan boleh dihukum di bawah Seksyen 137 (2) akta yang sama.

Jika sabit kesalahan, boleh dipenjara tidak melebihi 10 tahun atau denda maksimum RM50 juta atau kedua-duanya.

Pihak pendakwaan diwakili Timbalan Pendakwa Raya, Muhammad Zulfikri Mohd Nasir menawarkan jaminan berjumlah RM550,000 bagi kesemua pertuduhan dengan seorang penjamin.

Tertuduh yang diwakili peguam Mohamed Musthafa memohon mahkamah mengenakan jaminan yang rendah dan akan dijamin oleh isterinya.

Artikel Berkaitan:

Sementara itu, isteri tertuduh yang hadir ketika prosiding dalam rayuannya memaklumkan hanya mampu menjamin sebanyak RM5,000 bagi kesemua pertuduhan atas alasan mereka mempunyai dua anak yang masih bersekolah serta suaminya menghidap penyakit kronik.

Bagaimanapun, hakim menegaskan jumlah jaminan itu tidak munasabah dan mengambil kira kerugian bagi semua pertuduhan hampir RM200,000.

Mahkamah kemudian membenarkan tertuduh diikat jamin RM40,000 bagi kesemua pertuduhan dengan syarat tambahan perlu menyerahkan pasport kepada mahkamah dan melapor diri di balai polis berhampiran kediamannya di Labu sebulan sekali.

Kes disebut semula pada 16 Januari tahun hadapan.