Rosmah beri 127 sebab kenapa hukuman ke atasnya perlu diketepi

Rosmah Mansor - Foto Bernama
Rosmah Mansor - Foto Bernama
A
A
A

KUALA LUMPUR – Datin Seri Rosmah Mansor menyatakan terdapat 127 alasan mengapa Mahkamah Rayuan Putrajaya perlu mengetepikan sabitan dan hukuman penjara 10 tahun serta denda RM970 juta yang dikenakan ke atasnya berhubung kes rasuah projek solar hibrid bernilai RM1.25 bilion.

Rosmah berkata demikian menerusi surat petisyen rayuan setebal 93 muka surat yang difailkan pada Khamis, menerusi firma guaman Akberdin & Co di Pejabat Pendaftar Mahkamah Rayuan.

Dalam petisyen tersebut, Rosmah menegaskan bahawa antara alasan yang dibangkitkan ialah keputusan Hakim Mahkamah Tinggi, Mohamed Zaini Mazlan pada 1 September lalu adalah berat sebelah.

Menurutnya, keputusan itu tidak berlandaskan pertimbangan yang betul serta tidak berturutan dengan prinsip undang-undang.

Isteri bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak itu berkata, mustahil bagi hakim merumuskan bahawa pembelaan peguam yang mewakilinya adalah bersifat penafian kosong semata-mata.

“Sedangkan pendakwaan gagal membuktikan kes prima facie mengenai wang RM1.5 juta yang kononnya diletakkan dalam dua beg galas.

“Malah butler yang kononnya mengangkat dua beg galas berjalur oren itu tidak dipanggil memberikan keterangan di mahkamah yang seterusnya menimbulkan keraguan munasabah terhadap kes pendakwaan,” katanya.

Selain isu wang RM1.5 juta, Rosmah turut mengatakan pendakwaan gagal membuktikan beliau telah menerima dua beg bagasi berisi RM5 juta daripada saksi pendakwaan ke-21 (SP-21) di Seri Perdana.

Artikel Berkaitan:

SP-21 ialah Pegawai Tugas-tugas Khas kepada Perdana Menteri yang dikatakan sebagai pembantu Rosmah, Datuk Rizal Mansor (ketika itu).

Rosmah berkata, wujud keraguan munasabah apabila buku log yang mencatatkan kehadiran tetamu di Seri Perdana tidak dijadikan keterangan di mahkamah.

Anggota Polis Unit Tindakan khas (UTK) yang menaiki kereta yang dikatakan membawa wang RM5 juta dalam dua bagasi katanya, gagal dipanggil sebagai saksi pendakwaan.

“Keputusan hakim dengan menyatakan, ‘ia adalah tidak material sama ada beg itu diserahkan kepada saya secara fizikal’, telah menunjukkan beliau tidak mengikut kehendak undang-undang yang matan.

“Sedangkan pendakwaan perlu membuktikan elemen serahan dan penerimaan fizikal kerana ia adalah wang tunai,” katanya.

Rosmah berkata, Mohamed Zaini terkhilaf dan tersalah arah dari segi undang-undang dan fakta apabila memerintahkannya membela diri serta gagal memberikan alasan ketika memutuskan pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie.

Ini kerana katanya, pendakwaan gagal membuktikan elemen dalam tiga tuduhan terbabit sekaligus menunjukkan bahawa beliau sepatutnya dibebaskan tanpa perlu dipanggil membela diri.

Pada 1 September lalu, ketika keputusan di akhir kes pembelaan, Mohamed Zaini memutuskan bahawa Rosmah bersalah atas tiga pertuduhan rasuah membabitkan projek solar hibrid bagi 369 sekolah luar bandar di Sarawak bernilai RM1.25 bilion.

Menurut hakim itu, pembelaan Rosmah gagal untuk menyangkal anggapan rasuah selepas menjalankan penilaian maksimum semua keterangan oleh tertuduh dan pihak pendakwaan pada akhir perbicaraan.

Susulan keputusan tersebut, Rosmah menyatakan kekecewaannya terhadap keputusan tersebut.

Beliau memohon agar semua pihak mengasihaninya, kerana beliau tidak pernah mengambil wang walau satu sen.